Retail&Agrobusiness

Ce vinuri bem în acest weekend, 3 vinuri pentru 3 seri. Recomandările lui Cătălin Păduraru, preşedintele IWCB-VINARIUM

3 vinuri pentru 3 seri

Cătălin Păduraru, preşedintele IWCB-VINARIUM

02.08.2019, 16:50 1079

1. Domeniul Ciumbrud – Privilegium Rosé, Fetească Neagră şi Pinot Noir 2018

2. Gramma Wines – Metaph Rosé, Merlot şi Fetească Neagră 2018

3. Château Pigoudet L’Oratoire Rosé 2018

Să ştiţi că nu e uşor să scrii despre vinuri bune în România. Colţişorul ăsta, pus la dispoziţie de Ziarul Fnanciar, e un loc privilegiat. Nu e singurul, din fericire, dar există încă destul de multe altele unde am putea fi mustraţi pentru pasiunea noastră pentru vinurile fine. În logica excepţionalismului românesc (în nicio alta ţară europeană nu se aduc atâtea elogii vinurilor din hibrizi), căpsunica, streşinica, zaibărul, vinul „strămoşesc de buturugă” sunt reperele calităţii. Pe lângă faptul că nu, nu e adevărat că acesta ar fi vinul din vechime (hibrizii au o istorie scurtă în ţara noastră, la fel de scurtă ca memoria colectivă), mai primesc şi atribute nemaiîntâlnite în alte părţi. Să ne „limpezim” puţin: calitatea nu poate fi definită prin „e bun vinul ăsta, nu te doare capul a doua zi” ...

Acesa e zgomotul nociv din jur şi, de aceea, vă propun să ne bucurăm de VINARIUM-ul nostru, un club liniştit de plăcere cu minte (calambur la antreu).

1. Domeniul Ciumbrud – Privilegium Rosé, Fetească Neagră şi Pinot Noir 2018

Cine a avut timp – trecând prin împrejurimile Ciumbrudului – să oprească maşina preţ de cinci minute şi să privească dealurile cu linie clară, ascultând pacea din aer, mirosind parfumul pomilor şi cel al florilor de câmp, îmi va da dreptate pentru cele ce urmează.

Ciumbrudul e un loc special. În trecut, acum un sfert de secol (nu m-am putut abţine; 25 de ani suna, cumva, mai sărac), la începuturile de carieră, luam „la pachet” Cimbrudul cu Blajul (alt loc drag mie). Şi nu făceam bine.

Ciumbrud are personalitate distinctă. Se vede şi prin Rosé-ul pe care vi-l prezint. Şi mă grăbesc să mai introduc rosé-uri eveniment pentru că vara e scurtă.

Fetească Neagră minoritară şi un Pinot Noir care-şi găsesc o expresie potrivită vinificate „în alb”.

Pe scurt, Privilegium arată că un rosé poate avea farmec şi fără să subscrie stilului „rose sprinţar”. E o ţâră mai domol şi mai cumpănit. Degustându-l, poţi simţi bucata aceea bună şi sănătoasă de pământ de pe Mureş. Cu linii clare. Şi pită grea. No, servus!

(Degustat în avanpremieră. De urmărit momentul foarte apropiat al lansării pe piaţă. Aflaţi primii, vă bucuraţi primii!)  

 

2. Gramma Wines – Metaph Rosé, Merlot şi Fetească Neagră 2018

Aşa am putea nota la letopiseţ. Cronica actuală va consemna şi party-uri la Gramma de (multe) sute de persoane dornice de distracţie sau faptul că etichetele sunt semnate de actorul şi caricaturistul Horaţiu Mălăiele.

Vinul, realizat din Merlot şi Fetească Neagră, întăreşte gruparea de rosé-uri absolut speciale, cu semnătură românească. E de bine!

Dacă îmi permiteţi, îmbrăcăminte de vară dar nu pantaloni scurţi, cămaşă multicoloră şi şlapi ci, pantalon şi bluză de in albit, pălărie Panama. Aşa arată multe rosé-uri de la noi, iar Metaph e printre cele mai autentice şi elegante, fără să sufere de căldură. Să ne răcorim şi noi puţin!

 3. Château Pigoudet L’Oratoire Rosé 2018

Dacă tot vorbim de rosé-uri complexe (sintagma părea să fie până acum câţiva ani dihotomică) să ne oprim la Château  Pigoudet: Grenache 30%, Cinsault 25% (până aici, stăm bine), Cabernet Sauvignon 25% şi Syrah 20%.

Sigur că puteţi achiziţiona unul de pe net. Sigur că pare nedrept să vă recomand a-l achiziţiona de la Bucureşti, direct de la Gastrolab Wine & Food Experience (Piaţa Victoriei). Şi pentru cine nu e din capitală, e nedrept. Dar, e un restaurant pur wine friendly şi se mănâncă atât de bine aici ...

Nu ştiu cum e la Balvanyos (proprietarii au operaţiuni importante acolo), dar poate fi o şansă pentru cei care călătoresc vara această prin zonă, pentru că selecţia de vinuri bune de acolo a început şi mai apoi a venit la Bucureşti. (Gastrolab este menţionat în numarul de august al Wine Spectator în topul localurilor cu cele mai bune liste de vin din lume.

Diferenţa dintre un rosé „obişnuit” şi Château Pigoudet o fac cele 45 de procente din total împărţite doar de Syrah şi Cabernet Sauvignon. De aici vin (!) greutate, forţă, textură. Vinul e ca un spectacol bun.

Aplauze, chemări la avanscenă ... Bis!

 

Lista completă a vinurilor medaliate la IWCB VINARIUM 2019: www.iwcb.ro .  

 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO