Retail&Agrobusiness

Ce vinuri bem în acest weekend, 3 vinuri pentru 3 seri. Recomandările lui Cătălin Păduraru, preşedintele IWCB-VINARIUM

3 vinuri pentru 3 seri

Autor: Catalin Paduraru

16.08.2019, 15:00 1009

1. Villa Vinea, Premium - Kerner 2018

2. Lacerta Winery, Cuvee X - Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Riesling de Rhin, Fetească Albă, Chardonnay 2015

3. Balla Geza Winery, Stonewine – Cabernet Franc 2015

Un concurs adevărt, un concurs internaţional, un concurs al Organizaţiei Internationale de Vinuri (www.oiv.int), un concurs afiliat Federaţiei Marilor Concursuri Internaţionale de Vinuri (www.vinofed.com), un concurs care a adus opt Masters of Wine în România şi zeci de juraţi straini ... nu e o jucărie.

... chiar daca statul român crede că e (de) joacă.

Vinurile prezentate in Ziarul Financiar - sau o bună parte dintre ele - au trecut prin VINARIUM International Wine Contest.

Cum se vede „fenomenul” din afară?

Chan Jun Park, Coreea, CEO ASIA Wine Trophy:

IWCB VINARIUM 2019 a fost organizat perfect. Mi-a făcut deosebită plăcere să degust alături de experţi din toată lumea. Nu a fost nicio barieră lingvistică. Tableta şi sistemul de punctare au funcţionat foarte bine. Temperatura de servire a vinurilor a fost corectă. Pe scurt, a fost un concurs planificat până la cel mai mic detaliu. Ce idee stralucită să li se ofere juraţilor şansa de a degusta vinurile după ce sesiunea oficială se incheia! Pentru mine, în calitate de consultant în vinuri şi jurnalist, a fost un lucru foarte valoros şi util. Şi marketingul online al IWCB-ului este foarte activ şi remarcabil. Consider că asta va contribui la un succes şi mai mare. Anul trecut am vizitat câteva crame din România alături de 5 importatori coreeni. Am fost toţi foarte surprinşi de înalta calitate a vinurilor româneşti. Nu a fost întâmplător faptul că toţi importatorii au decis să importe vinuri româneşti. În acest an pot să confirm reuşita intrării pe piaţa din Coreea a vinurilor româneşti. Cred că vinurile româneşti atât din soiuri autohtone, cât şi internaţionale, au un mare potenţial pe piaţa internaţională.

 

1. Villa Vinea, Premium - Kerner 2018

În 2019, crama Villa Vinea (Castel Vinum) a obţinut rezultate excelente, respectiv 6 Medalii de Aur şi 1 de Argint la IWCB VINARIUM 2019, fiind cel mai galonat producător român din concurs.

Un palmares impresionant care plasează Villa Vinea printre producătorii de top şi care arată, în acelasi timp, constanţa în calitate.

Kerner? Un soi nu foarte cunoscut, cultivat pe suprafeţe mici, mai ales în Germania (de unde provine, rezultat al incrucişării dintre Riesling şi Trollinger – atenţie!, soi roşu de strugure).

O decizie înţeleaptă l-a adus în plantaţia românească, în Transilvania.

De ce să-l încercaţi? Păi, pentru că nu bea toată lumea Kerner. Snobism ? Nu cred că interesează pe cineva ştampila, atât timp cât vinul este plin, are aciditate ridicată şi arome distincte. Afară încă-i cald, iar vinul nostru se bea rece. Rece-rece.

Info:

  • plantaţie de 70 hectare, toate pe rod, din care 2 hectare de Kerner, fiind singura proprietate cu acest soi;
  • 12 soiuri de vin în cultură (8 soiuri albe şi 4 soiuri roşii)
  • Kerner folosit pentru vin monovarietal, dar şi pentru a aduce aciditate şi „dulceaţă” în Contessa (Muscat Ottonel 80%, Gewürztraminer 10%, Kerner 10%);
  • pionierat în plantarea soiurilor roşii în Transilvania;
  • 34 lei pe site-ul producătorului. https://www.villavinea.com/ro
 

2. Lacerta Winery, Cuvee X - Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Riesling de Rhin, Fetească Albă, Chardonnay 2015

Buun … Ne aflăm iarăşi în faţa unei formule demne de alchimiştii de altădată (nicio aluzie, Doamne fereşte, la … chimie).

Sauvignon Blanc 35%, Pinot Gris 20%, Riesling de Rhin 20%, Fetească Albă 15%, Chardonnay 10%. Iar Chardonnay-ul, ca să fie ca la carte, a stat un an la barrique.

Să avem încredere într-un vin alb pus în sticlă în toamna lui 2016? Mihai Baniţă, unul dintre cei mai talentaţi (şi de succes) winemakeri ai României, spune că da. Confirm. Vinul nu e chiar pentru toată lumea şi nu este, în niciun caz, un vin de sete. Nu de sete fiziologică. Satisface setea psihologică, de cunoaştere – un vin „de gastronomie” adresat consumatorului educat. Un argument suplimentar, valabil la din ce în ce mai mulţi producători, este vizita la cramă. Un loc special şi o semnătură de arhitect – perfect îmbinate. 64 lei cu pe site-ul producătorului. http://www.lacertawinery.ro/

 

3. Balla Geza Winery, Stonewine – Cabernet Franc 2015

Cabernet Franc – creditat ca părinte al Cabernet Sauvignon, face casă bună cu acesta şi Merlot în Bordeaux.

Unui sinonim românesc îi spune chiar aşa: Bordo.

Nu se vinifică des ca monocepage, fiind foarte util în asamblaje.

Balla Geza, winemaker şi proprietar (coleg în Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România şi judecator internaţional de vinuri), propune iubitorilor de vin o experienţă inedită: un joc între aromele primare (fruct) şi cele secundare (de fermentaţie). Când crezi ca ai identificat zmeura, te atinge aroma de băcănie de alta dată. Când crezi ca e un vin cuminte, simţi forţa de a rezista peste ani. Mie mi se pare nedrept să vorbim despre vin fără să îl avem în pahar ...

Adică, uniii dintre noi. În timp ce va scriu aceste rânduri, eu îl umplu deja pe-al doilea!

În jur de 87 lei în magazinele on-line. http://www.ballageza.com/en/

Lista vinurilor medaliate la IWCB VINARIUM 2019 aici.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO