Retail&Agrobusiness

Ce vinuri bem în acest weekend, 3 vinuri pentru 3 seri. Recomandările lui Cătălin Păduraru, preşedintele IWCB-VINARIUM

Ce vinuri bem în acest weekend, 3 vinuri pentru 3 seri....
24.08.2019, 17:50 1089

Vinăria Purcari – Grand Cuvee de Purcari White Extra Brut

Vinimondo – Mezza di Mezzacorona Bianco Dolomiti Extra Dry

Casa Panciu – Domeniile Panciu, Blanc de Blancs Brut

„Te împotriveşti vinului simplu, poate chiar prostuţ, care există doar datorită campaniilor de marketing care îl vând? Bine, atunci te-ai împotrivi lui Yellow Tail sau TBC, dar mai întâi trebuie să te confrunţi cu Beaujolais Nouveau, cel mai de succes „vin du marché” din Franţa. Eşti împotriva vinului excesiv procesat şi manipulat, care este aproape „confecţionat”? Atunci este de înţeles faptul că este posibil să nu-ţi placă multe dintre vinurile Lumii Noi, atât timp cât acolo există mai puţine restricţii în ceea ce priveşte tehnicile de vinificaţie, dar ar trebui să ai cel mai mare dispreţ pentru Champagne, un vin care este făcut în subteran (nu în vie), procesat, amestecat şi vândut la sume astronomice de către conglomerate de bunuri de lux din Franţa.”

Aşa ne provoacă profesorul Mike Veseth, autorul celebrei lucrări Războaiele Vinului. (A propos, a te crede iubitor de vin şi a nu citi această carte este ca şi cum ai fi economist şi nu ai citit Adam Smith – Avuţia Naţiunilor sau ai fi scriitor de anticipaţie şi nu l-ai parcurs pe Isaac Asimov)

E o doză de umor fin care îmbracă toate învăţăturile pe care ni le transmite „The Wine Economist”.

Aşa complicate cum ar fi, spumantele s-au democratizat, iar interdicţia de a folosi „champagne” s-a dovedit a fi o măsură pe cât de dreaptă, pe atât de benefică şi pentru francezi şi pentru restul lumii.

Spumante cu personalitate găsim astăzi şi în Italia sau România.

Vinurile ne-liniştite sunt însoţitoare ale momentelor festive – lucru binecunoscut dar, destul de repede, acestea îşi fac loc pe pârtie, la plajă sau ca primă băutura în deschiderea meselor. Pentru cei cu noroc în viaţă ... şi la micul dejun ...

1. Vinăria Purcari – Grand Cuvee de Purcari White Extra Brut

Respectând, cumva, tripleta de soiuri care stau la baza şampaniei: – enologul de la Purcari înlocuieşte Pinot Meunier (struguri negri) cu Pinot Blanc şi păstrează Chardonnay-ul şi Pinot-ul Noir.

Rezultă unul dintre cele mai spectaculoase vinuri spumante de prin partea asta de lume. Perlare fină, elegantă, intensă. În ciuda faptului că este un produs trecut prin două fermentări şi „ţinut” la sticlă, păstrează note citrice. Am promis că nu fac descrierea organoleptică. Dar spun, aşa, că pentru mine ... se simte şi puţin biscuit(e) cu unt.

Atât. De ce e un vin care respectă tiparul franţuzesc? Pentru că realizatorul este francez. Jerome Barret.

2. Vinimondo – Mezza di Mezzacorona Bianco Dolomiti Extra Dry, de la VINIMONDO

Spuneam că, astăzi, în multe ţări vitivinicole, au apărut spumante vibrante, valoroase, care produc satisfacţie gustativă.

Succesul acestora este legat în mod clar de ştiinţa elaborării dar, elementele esenţiale sunt legate de terroir şi de soiurile de struguri vinificate. În nordul Italiei (mai exact foarte aproape de staţiunile de ski din Dolomiţi) se obţin vinuri cu aciditate mare şi arome particulare derivate din soiuri mai puţin răspândite (spre deloc) în zonele mai joase, mai calde.

Mineralul Muller Thurgau este şi un vin „liniştit” extraordinar, dar aici este folosit pentru a „trezi” Chardonnay-ul şi pentru a susţine Pinot Bianco. Ştiu, e vară, dar când degust acest spumant, m-apucă aşa un dor de pârtiile din Madonna di Campiglio.

 
 
 

Casa Panciu – Domeniile Panciu, Blanc de Blancs Brut

Am ajuns şi la spumantele noastre ... Astăzi sunt puţine crame care nu au în portofoliul de produse şi vinuri efervescente cu gaz endrogen (din a doua fermentare). Dan Guzu (îl cunoaşteţi – a crescut şi vândut Fabryo-Savana, deţine Duraziv) a fost inspirat când i-a încredinţat sarcina de a face spumante bunului profesionist Sorin Macoviciuc.

În foarte scurt timp Panciu şi-a recăpătat rangul de vârf, etalon pentru această nobilă băutură, pierdut cu uşurinţă de fosta întreprindere de stat (fără nicio legătură umană sau materiala cu Domeniile Panciu)

Blanc de Blancs – un clasic care, realizat din Chardonnay printr-un proces de fermentare şi maturare îndelungată, pune acolo unde trebuie marcajele gustative: pâine proaspăt ruptă, pere, caju. Am căzut în păcat. Fără descrierea a ceea ce simt eu – asta-i învoiala. Bun! Atunci să luăm reper orice şampanie „de linie” (pe care o găsim peste tot) şi spumantul de Ţifeşti, să comparăm bucuria gustului şi preţul.

Pentru dublu avantaj, recomand Casa Panciu.

Lista vinurilor medaliate la IWCB VINARIUM 2019 aici.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO