Retail&Agrobusiness

Cea mai mare tranzacţie din industria berii are clauze ascunse: suma imensă pe care trebuie să o plătească AB InBev în cazul în care nu va obţine aprobarea pentru preluarea SABMiller

Cea mai mare tranzacţie din industria berii are clauze...
14.10.2015, 18:01 916

Gigantul AB InBev a obţinut aprobarea boardului şi a acţionarilor SABMiller pentru achiziţia companiei, punând pe masă 104 mld. dolari, dar şi o clauză penalizatoare imensă.

În cazul în care nu va reuşi să obţină aprobările autorităţilor de concurenţă, AB InBev va trebui să plătească celor de la SABMiller 3 mld. dolari, scrie presa internaţională, una din cele mai mari sume penalizatoare în cazul în care tranzacţia eşuează. 

AB InBev, producătorul berii Stella Artois, Budweiser, Corona, Beck's, Leffe, Hoegaarden, Bud Light, Brahma etc, este cel mai mare jucător de pe piaţa berii din lume, fiind controlat de câteva fonduri de investiţii din Brazilia şi America. 

SABMiller produce Peroni, Pilsener, Castle Lager, Miller etc. America Latină este cea mai mare piaţă a SABMiller, iar acordul ar extinde prezenţa AB InBev în ţări ca Ecuador, Columbia şi Peru.

Unirea celor doi mari  producători mondiali ar da naştere unui gigant care ar deţine o treime din piaţa mondială de bere, cu venituri anuale de 64 mld. dolari. Numărul doi pe piaţă ete Heineken, care are o cotă de piaţă de 10%. 

Principalul motiv pentru care AB InBev cumpără unul dintre rivali este că piaţa de bere scade în regiunile mature, în special în SUA, iar creşterea poate fi susţinută numai prin achiziţii. 

SABMiller are un atuu important, respectiv piaţa pe care o deţine în Africa, singura zonă care mai poate aduce o creştere susţinută. 

Pentru a obţine aprobările autorităţilor de concurenţă, InBev trebuie să vândă câteva mărci de bere pe anumite pieţe. 

Compania este prezentă de 15 ani pe piaţa din România cu mărcile Stella Artois, Beck's, Bergenbier, Lowenbrau şi Noroc. InBev importă specialităţile belgiene Leffe şi Hoegaarden.

Din 2009, InBev România deţine două fabrici de bere, la Ploieşti şi Blaj, are peste 750 de angajaţi şi o reţea de distribuţie naţională.

Preluarea SAB Miller de către AB InBev pentru 92 mld. euro (68 mld. lire sterline) ar putea deveni a treia cea mai mare preluare din istorie, detronând de pe podium preluarea TimeWarner de către AOL, scrie Financial Times.

Producătorii de bere se confruntă cu cele mai mari provocări din ultima jumătate de secol, pe fondul reorientării consumatorilor de la berea de nivel mediu la cea premium, la berea fabricată tradiţional sau la produse ieftine, se arată într-un raport publicat în iunie de analiştii companiei McKinsey & Co.

Industria berii s-a folosit de procesul de consolidare pentru a opri declinul unor pieţe mature, cum sunt cele din Europa şi Statele Unite, unde cumpărătorii sunt atraşi de băuturile produse tradiţional sau pur şi simplu beau mai puţin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO