Retail&Agrobusiness

Cea mai veche prăjitorie de cafea din Italia, fondată acum 150 de ani şi ajunsă la cea de-a şasea generaţie, a intrat pe piaţa românească cu o cafenea. Urmează alte două

Cea mai veche prăjitorie de cafea din Italia, fondată...

Autor: Cristina Roşca

17.03.2025, 12:32 4242

Caffe Barbera, o afacere de familie din Italia, fondată în 1870, a intrat pe piaţa din România, deschizând o cafenea pe Bulevardul Decebal din Capitală. 

Începând cu 2004, businessul italian a început să se dezvolte în sistem de franciză, ajungând în Orientul Mijlociu, în Asia, Europa (alte pieţe decât piaţa-mamă) şi America.

În Europa, brandul este prezent în Italia – unde dincolo de operaţiunile de prăjire a cafelei există şi o cafenea în Napoli, în Marea Britanie (trei unităţi deschise şi alte trei în curs de deschidere), în Grecia (trei unităţi deschise şi una în curs) şi România. Pe plan local, apare că vor fi deschise trei unităţi, însă doar pentru cea de pe Bulevardul Decebal figurează deja adresa.

Aceasta a fost deschisă recent.

Dincolo de cafenelele sub brand propriu, Caffe Barbera este un procesator de cafea. Pe site-ul propriu apare informaţia conform căreia este cea mai veche prăjitorie de cafea din Italia.

Piaţa locală de cafenele este dominată clar de concepte româneşti precum 5 to go, Ted’s, Zireto sau Meron, care au ajuns la zeci ori chiar sute (e cazul 5 to go) de unităţi fiecare. Conceptele creionate şi dezvoltate de antreprenorii autohtoni au acoperit astfel multiple oraşe, multiple formate şi varii tipologii de consumatori.

Chiar şi aşa, când vine vorba de cafenele, unele voci spun că piaţa din România este în continuare prea mică pentru marile nume.

Este totodată fragmentată puternic. De aceea, şi reţelele străine deja prezente – McCafe, Starbucks şi Gregory’s – sunt venite prin parteneri francizaţi, nu direct. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels