Retail&Agrobusiness

Cei mai mari jucători din industria alimentară au fabrici în judeţele bogate: Bucureşti, Prahova ori Satu Mare

Cei mai mari jucători din industria alimentară au...

Autor: Florentina Niţu

06.09.2021, 00:07 3385

Vel Pitar, Albalact, Bunge sau Smithfield, cei mai mari jucători de pe pieţele pâinii, laptelui, uleiului sau cărnii, care totalizează afaceri de 30 de miliarde de lei în 2020, au unităţi de producţie în cele mai bogate judeţe ale ţării.

ZF a luat în calcul primele cinci companii de pe fie­care piaţă - panificaţie şi morărit, lactate şi brânzeturi, ulei, carne şi preparate din carne - şi a reprezentat grafic fa­bricile pe care le deţin acestea.

Din datele publice, capitalul străin dă lideri din pieţe, dar şi companiile româneşti ocupă poziţii importante în piaţa cărnii şi a pâinii.

Bucureştiul găzduieşte cinci fabrici importante, dintre care două fac produse de panificaţie, două fac produse din carne şi una produce lactate şi brânzeturi. În timp ce judeţe precum Tulcea, cu un PIB de 8,2 mld. lei în 2020, Mehedinţi, cu un PIB de 8,6 mld. lei în 2020 sau Vaslui, cu un PIB de 9,3 mld. lei anul trecut, conform datelor de la Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, au fost ocolite de marii jucători din industria alimentară.

Mai mult, anul trecut, în judeţul Tulcea nu exista nicio unitate de prelucrare a laptelui crud, conform celor mai recente date de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Totuşi, fraţii Herţea, care controlează grupul de firme Fraher au luat în 2020 fonduri europene de 18 milioane de lei pentru a ridica o fabrică de procesare a laptelui.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO