Retail&Agrobusiness

Cel mai mare faliment al anului 2017: Polisano distribuţie, de la afaceri de peste 1,3 mld. lei, la faliment

Cel mai mare faliment al anului 2017: Polisano...

Autor: Georgiana Mihalache

29.12.2017, 18:00 3955

Polisano distribuţie, business care în 2014 avea afaceri de peste 1,3 mld. lei şi era al cincilea distribuitor de medicamente de pe piaţa locală, a anunţat anul acesta falimentul, la 24 de ani de la înfiinţare, printr-o notificare privind deschiderea procedurii generale a falimentului. Din perspectiva businessului pe care divizia de distribuţie a Polisano îl raporta în 2015, este cea mai mare companie care a anunţat falimentul în 2017.

Polisano SA a înregistrat în 2015, ultimul an pentru care mai există date publice, o cifră de afaceri de 527 de milioane de lei, în scădere cu 60% faţă de 2014. Compania a înregistrat pierderi de 35 de milioane de lei în 2015, faţă de un profit de 7 mil. lei în 2014, iar numărul de salariaţi a scăzut cu circa 200 de persoane, ajungând la 601 angajaţi. Deşi datoriile companiei au scăzut cu aproape 50% în 2015 faţă de anul anterior, Polisano nu a putut evita insolvenţa, înregistrând şi în 2015 datorii de peste 340 de milioane de lei.

În 2016, imperiul Polisano începea să se clatine prin  intrarea în insolvenţă a diviziei de distribuţie, conform unei decizii a Tribunalului din Sibiu, iar administrator judiciar a fost numită compania BDO Business Reconstructuring. La sfârşitul lui 2016, administratorul judiciar al diviziei de distribuţie Polisano a convocat adunarea creditorilor distribuitorului pentru a deschide procedura de faliment a firmei.

Din grupul Polisano, din care făceau parte, pe lângă divizia de distribuţie, şi un spital privat în Sibiu, o reţea de clinici, farmacii şi o fabrică de medicamente, au fost vândute rând pe rând părţi din business către unii dintre cei mai mari jucători din industria de profil.

Astfel, în 2016, Consiliul Concurenţei a dat undă verde tranzacţiei prin care 78 de farmacii Reţeta au fost cumpărate de Sensiblu, al doilea jucător din retailul farmaceutic. Un an mai târziu, în 2017, şi clinicile şi spitalul Polisano, cu afaceri de 17 milioane de euro în 2016, au fost cumpărate de MedLife, cel mai mare furnizor privat de servicii medicale. Tot anul acesta, în acţionariatul fabricii de medicamente a Polisano a intrat Grupul feroviar Grampet, cu un pachet de 20%.

Distribuţia de medicamente, o piaţă de 23 mld. lei anual, a fost marcată în ultimii cinci ani de cererile de insolvenţă înaintate de unii dintre cei mai mari jucători din sector. Astfel, rând pe rând, începând din 2010, companii precum Relad, Montero şi ADM Farm şi-au anunţat insolvenţa, iar piaţa s-a consolidat din ce în ce mai mult la vârf, fiind dominată în prezent de companiile Mediplus, Farmexpert, Fildas sau Farmexim.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO