Retail&Agrobusiness

Chinezii încep să investească în producţia locală de electrocasnice, iar statul român susţine proiectele cu 30 mil. euro sub formă de ajutoare de stat

Chinezii încep să investească în producţia locală...

Autor: Cristina Roşca

27.12.2022, 11:40 4714

ZF a identificat două mari investiţii în domeniu, este vorba de fabrica de frigidere a Haier din Prahova, deja funcţională, şi de fabrica de componente a Topband, actualmente în construcţie. Ambele au primit ajutor de stat.

Marii jucători din China încep să investească în producţia locală de electrocasnice, iar statul român susţine proiectele cu 30 mil. euro sub formă de ajutoare de stat. În ultimii ani, au existat două mari investiţii în domeniu, este vorba de fabrica de frigidere a Haier din Prahova, deja funcţională, şi de fabrica de componente a Topband, actualmente în construcţie. Ambele au primit ajutor de stat.

Investiţiile totale în cele două sunt de circa 100 mil. euro, conform datelor comunicate de companii, ceea ce înseamnă că statul a pus la bătaie o treime din sumă sub formă de ajutor de stat.

Acordarea de sprijin investiţiilor în domeniu nu reprezintă o noutate dat fiind că statul a oferit, de-a lungul anilor, ajutoare de stat şi altor companii precum Arctic (deţinut de grupul Arcelik din Turcia), De’Longhi (Italia) sau Karcher (Germania). Noutatea o reprezintă însă atragerea de investiţii chineze în România în producţia de electrocasnice.

Primul nume mare care a venit local a fost Haier, care a investit 70 mil. euro într-o fabrică de frigidere din judeţul Prahova. Pentru grup, aceasta este prima unitate de producţie de frigidere din Europa. Aici se realizează, conform celor mai recente date ZF, atât aparate frigorifice de tip built-in, cât şi freestanding sub brandurile Candy, Hoover şi Haier. Cele trei mărci sunt folosite de grupul Haier pe pieţele din Europa.

Gigantul chinez Haier, listat la bursa din Shanghai, este prezent pe cinci continente cu peste 25 de parcuri industriale, zece centre de cercetare şi dezvoltare şi cu un total de aproape 100.000 de salariaţi. La nivel mondial, pe 160 de pieţe, grupul a avut venituri de peste 30 mld. euro în 2021.

Fabrica din România a Haier deserveşte pieţele europene, un argument important pentru investiţie fiind proximitatea geografică. De altfel, piaţa locală era deja un hub de export de electrocasnice pentru fabricile existente. Haier mai deţine unităţi de producţie în Franţa, Italia, China, Rusia şi Turcia, aici realizând însă alte tipuri de produse, nu frigidere.

Venirea grupului Haier în România a atras şi alte investiţii pe lanţ, este cazul unor fabrici de componente. De altfel, toate cele trei investiţii mari anunţate recent în producţia de componente de electrocasnice aparţin unor companii ce lucrează cu Haier. Este vorba de EMZ Hanauer din Germania, de Diehl Controls din Germania şi Topband din China. Mai mult, şi fabrica românească de aspiratoare Electroargeş a început să producă o serie de componente pentru Haier pentru a-şi diversifica activitatea după ce a pierdut contractul cu nemţii de la Karcher. Electroargeş a produs timp de mai mulţi ani aspiratoare pentru Karcher.

O investiţie de mari dimensiuni precum cea a Haier poate atrage după sine şi altele mai mici sau altele complementare. Spre exemplu, gigantul Topband din China a anunţat în urmă cu circa un an că intră pe plan local şi că va investi 30 de milioane de dolari până în 2025 în a dezvolta operaţiuni de producţie în România. Mai mult, ei au spus că vor 1.000 de salariaţi.

Chinezii de la Topband au închiriat anul trecut 11.000 mp în parcul industrial Olympian din Timişoara pentru a dezvolta aici producţia. În timp, în funcţie de cum merg lucrurile, ei ar putea extinde spaţiul închiriat până la un total de 23.000 mp. Pentru fabrica din România, compania a primit în primăvara acestui an aprobarea pentru un ajutor de stat în valoare de 5,4 mil.euro. Valoarea totală a proiectului depus la Ministerul de Finanţe e de peste 21 mil. euro, iar la jumătatea anului acesta construcţia fabricii nu începuse încă.

Unitatea de producţie din România este prima din Europa pentru grupul fondat în 1996 şi listat 11 ani mai târziu la bursa de la Shanghai. Grupul are astăzi în totată lumea 17 centre de cercetare-dezvoltare şi producţie.

Grupul Topband are producţie în mai multe zone din China, iar mai nou în Vietnam (mai multe unităţi), Mexic şi India. Prima unitate din afara ţării-mamă a fost deschisă în Vietnam, în 2019. Anul următor a fost rândul Indiei, iar în 2022 al Mexicului. Între timp, în Vietnam s-au deschis mai multe unităţi.

Atragerea de către România a acestor investiţii nu reprezintă o noutate dat fiind că piaţa locală se conturează deja de 5-6 ani ca un hub de producţie de electrocasnice şi componente. Astfel, local s-au inaugurat mai multe fabrici atât ale jucătorilor deja activi în domeniu, cât şi a altora noi.

Poziţia geografică favorabilă, existenţa unor investiţii deja funcţionale şi istoria în domeniu au atras însă şi atenţia chinezilor care au început să îşi pună România pe hartă.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO