Retail&Agrobusiness

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, principalul reper pentru consumul privat, a crescut în primele două luni cu 5,6% an/an. În februarie, consumul s-a majorat cu 5,5% an/an, dar aproape a stagnat faţă de luna ianuarie

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, principalul...

Autor: Cristina Bellu

06.04.2022, 09:28 94

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, cel mai important indicator pentru consumul privat, a marcat în primele două luni ale anului o creştere de 5,6% ca serie brută, faţă de perioada similară a anului trecut, pe fondul creşterilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate cu 14,3, la vânzările de produse nealimentare cu 6% şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun cu 0,7%, arată datele transmise miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În luna februarie, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut cu 5,5%, serie brută, comparativ cu luna februarie 2021, ca urmare a creşterilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate cu 17,8% şi la vânzările de produse nealimentare cu 6,2%.

Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au scăzut cu 1,2%.

(Sursa:INS)

Raportat la luna ianuarie, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut, pe ansamblu, cu 0,1%, serie brută, comparativ cu luna precedentă, datorită creşterilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate cu 0,9% şi la vânzările de produse nealimentare cu 0,8%.

Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au scăzut cu 1,1%.

Aşteptările de creştere a in­fla­ţiei, „ceva mai pronun­ţat“ decât s-a anticipat, din cau­za majorărilor mult mai ample ale preţurilor com­bustibililor şi alimentelor, inclusiv în con­tex­tul războiului din Ucraina şi al sanc­ţiu­nilor, precum şi incertitudinile fiscale şi cele legate de absorbţia fondurilor UE au determinat BNR să menţină cadenţa şi să crească ieri dobânda-cheie tot cu 0,5 puncte procentuale (pp), ca şi în februarie, până la 3%.

Rata anuală a inflaţiei a continuat să creas­că gradual în primele două luni din 2022, contrar previziunilor, urcând la 8,35% în ianuarie şi la 8,53% în februarie, de la 8,19% în luna decembrie 2021.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO