Retail&Agrobusiness

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, principalul reper pentru consumul privat, a accelerat cu 13,5% în martie faţă de luna februarie, după ce vânzările de produse nealimentare au crescut cu 15,3% şi cele alimentare cu 14,3%. În primele primele trei luni afacerile din comerţ au crescut cu 5,5% an/an

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, principalul...

Autor: Cristina Bellu

04.05.2022, 09:30 174

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, cel mai important indicator pentru consumul privat, a marcat în primele trei luni ale anului o creştere de 5,5% ca serie brută, faţă de perioada similară a anului trecut, pe fondul creşterilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate cu 9,8%, la vânzările de produse nealimentare cu 7% şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun cu 1,7%, arată datele transmise miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În luna martie, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut cu 5,5%, serie brută, comparativ cu luna martie 2021, ca urmare a creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare cu 8,8%, la vânzările de produse alimentare cu 3,5% şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate cu 2,4%.

Raportat la luna februarie 2022, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut, pe ansamblu, cu 13,3%, serie brută, comparativ cu luna precedentă, datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare cu 15,3%, la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun cu 14,3% şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate cu 7,4%.

(Sursa: date INS)

Ieri, Comisia Naţională de Prognoză a revizuit în jos estimările privind creşterea economică din acest an în raportul de primăvară, la 2,9%, faţă de 4,3% cât estima în iarnă, în contextul conflictului declanşat între Rusia şi Ucraina şi a sancţiunilor internaţionale impuse.

Totuşi, în termeni nominali, valoarea PIB în 2022 a fost  majorată de la 1.314 miliarde lei la 1.327 miliarde lei, potrivit datelor din Prognoza 2022-2025 varianta de primăvară.

Deficitul de cont curent este prognozat la 6,9% din PIB, faţă de 6,7% din PIB în prognoza din iarnă.

Consumul privat ar urma să crească cu 3,1% (3,8% în prognoza din iarnă), Investiţiile cu 4,8% (faţă de 9,1%), iar inflaţia medie anuală este prognozată la 10,1% în 2022 (9,9% în raportul anterior).


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO