Retail&Agrobusiness

”Ciobănaşul român” trăieşte mai greu ca oricând: Cum a ajuns meseria tradiţională un coşmar pentru fermieri:. ”Acum 5 ani dădeam kg de brânză cu 15 lei, acum este 10 lei. La aşa preţ mai bine vând mieii la export”

”Ciobănaşul român” trăieşte mai greu ca...
24.09.2016, 10:00 1650

Efectivul de ovine al României a crescut de la 8,4 milioane de capete în 2010 la 9,8 milioane de capete anul trecut, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Cu toate acestea, fermierii spun că au ajuns să-şi vândă fermele din cauza condiţiilor din piaţă.

Top 30 cei mai mari crescători de ovine din România au încasat împreună subvenţii de  circa jumatate de milion de euro, cam cât a încasat singur cel mai mare beneficiar din sectorul creşterii bovinelor, DN Agrar Apold, o com­panie cu acţionariat olandez, potrivit datelor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), anul trecut subvenţia pe cap de oaie fiind de 26 de lei (circa 6 euro).

Fermierii din sectorul creşterii ovinelor spun că sunt la limita profitabilităţii din cauza scăderii preţului cărnii de oaie, a cererii scăzute atât pe plan naţional, cât şi la export şi a subvenţiilor care sunt mai mici faţă de anii precedenţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO