Retail&Agrobusiness

Circa 3 milioane de miei vor fi sacrificaţi în acest an de Paşti, sub nivelul din anii anteriori, pentru că preţul cărnii a crescut şi românii sunt mai chibzuiţi

Circa 3 milioane de miei vor fi sacrificaţi în acest an...

Autor: Florentina Niţu

19.04.2022, 15:01 142

Un kilogram de carne de miel pleacă de la crescătorii de ovine cu un preţ între 18 şi 20 de lei în viu şi 40 de lei în carcasă.

În reţeaua Carrefour, un kilogram de carne de miel în carcasă costă 49,9 lei, în reţeaua Cora un kilogram de ceafă de miel cu os ambalată costă 53,99 lei, iar în reţeaua Auchan un kilogram de cotlet de miel cu os ambalat în caserolă costă 129,8 lei.

Tradiţionalul drob de miel, pastrama ori friptura de miel nu vor lipsi nici în acest an de pe mesele de Paşte ale românilor, însă cantităţile vor fi mai moderate, consideră crescătorii de ovine, care spun că au observat mai multă chibzuinţă din partea clienţilor. Astfel, ei estimează că vor fi sacrificaţi circa 3 milioane de miei în acest an, sub nivelul din anii anteriori, de 4-6 milioane.

„Pe piaţa liberă carnea de miel se vinde cu 18-20 de lei în viu, dar în supermarketuri am observat că au apărut preţuri mai ridicate decât anul trecut. Cred că se vor tăia mai puţini miei în acest an, pentru că lumea e mai chibzuită, după creşterile de preţuri din ultimul an, de la alimente până la utilităţi. Vor fi sacrificaţi circa 3 milioane de miei, dacă luăm în calcul şi sacrificările de gospodăriile populaţiei şi de la rudele de la ţară. Este un nivel mai mic decât în anii trecuţi, pentru că şi efectivele au scăzut. Acum avem 6-7 milioane de ovine”, spune Eugen Gonţea, preşedintele Federaţiei Oierilor de Munte din România (FOMR).

În retail, în magazinele Carrefour, un kilogram de carne de miel în carcasă costă 49,9 lei, în reţeaua Cora un kilogram de ceafă de miel cu os ambalată costă 53,99 lei, iar în reţeaua Auchan un kilogram de cotlet de miel cu os ambalat în caserolă costă 129,8 lei, conform datelor din 19 aprilie din Monitorul Preţurilor al Consiliului Concurenţei. Nu există preţuri pentru fiecare produs în parte în toate reţelele.

„Noi vindem un kilogram de carne de miel cu 20 lei în viu şi 40 lei în carcasă”, a afirmat Horia Moruţan, preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din judeţul Alba şi crescător de ovine de rasă Ţurcană. Spre comparaţie, anul trecut carnea de miel în carcasă era vândută cu 35 de lei, iar cotletul pentru grătar cu 45 de lei.

România este al doilea crescător de ovine din UE, cu o pondere de 16,8% din totalul capetelor de animale din UE în 2020, însă nu intră în primii cinci producători de carne de ovine, conform datelor Eurostat, pentru că în afara sărbătorilor Pascale, animalele sunt exportate vii către ţări precum Iordania sau Arabia Saudită.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO