Retail&Agrobusiness

Clubul Fermierilor Români s-a întâlnit ieri cu Nicuşor Dan: „Avem nevoie de o strategie pe cel puţin 10 ani. Fără o politică agricolă integrată, nu putem vorbi despre competitivitate, siguranţă alimentară şi investiţii stabile”

Clubul Fermierilor Români s-a întâlnit ieri cu...

Autor: Florentina Niţu

12.05.2025, 12:53 149

Clubul Fermierilor Români a fost invitat ieri, 11 mai 2025, la o întâlnire cu Nicuşor Dan, candidat la Preşedinţia României, în cadrul căreia au fost discutate priorităţile majore pentru viitorul agriculturii româneşti, potrivit unui comunicat de presă trimis de reprezentanţii săi. La discuţii au participat opt fermieri din diferite regiuni ale ţării şi echipa executivă a Clubului Fermierilor Români.

„Agricultura românească poate fi domeniul care renaşte această ţară. Pentru asta, avem nevoie de o strategie pe cel puţin 10 ani. Fără o politică agricolă integrată, nu putem vorbi despre competitivitate, siguranţă alimentară şi investiţii stabile”, a spus Florian Ciolacu, director executiv al Clubului Fermierilor Români.

Agricultura este un sector care generează anual circa 50 de miliarde de lei, aproximativ 3% din PIB-ul ţării, dar jucătorii din acest domeniu consideră că are potenţial uriaş de creştere, iar Nicuşor Dan a subliniat că „agricultura trebuie tratată ca o chestiune de siguranţă naţională”.

Clubul Fermierilor Români a propus ca România să adopte o Politică Agricolă Integrată, cu obiectiv 2035, complementară Politicii Agricole Comune, care să ofere predictibilitate pe termen lung pentru sectorul agroalimentar, indiferent de ciclurile electorale sau guvernările succesive.

Printre propunerile discutate s-au numărat: crearea unui sistem naţional de gestiune a riscurilor climatice şi economice, în contextul în care din ultimii cinci ani agricoli trei au fost afectaţi de secetă; crearea unui program naţional de digitalizare a agriculturii; găsirea de fonduri de investiţii pentru dezvoltarea lanţului agroalimentar; înnoirea generaţională şi formarea tinerilor lideri în agricultură; valorificarea produsului agroalimentar românesc la raft şi la export şi reforma cercetării agricole şi integrarea tehnologiilor avansate, inclusiv AI.

„România are şansa de a deveni un model european prin îmbinarea expertizei digitale cu agricultura. Pentru asta, e nevoie de încredere în mecanismele europene şi de voinţă politică internă”, au mai spus reprezentanţii Clubului Fermierilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels