Retail&Agrobusiness

Colliers: Retailul a generat 50% din tranzacţiile de spaţii industriale şi logistice în S1/2020, când cererea totală a ajuns la 249.000 mp. “A doua jumătate a anului se preconizează a fi mult mai activă”

Laurenţiu Duică, Partner & Head of Industrial Agency la Colliers International

Laurenţiu Duică, Partner & Head of Industrial Agency la Colliers International

Autor: Cristina Bellu

11.08.2020, 11:56 112

Cererea totală de spaţii industriale şi logistice a ajuns la 249.000 de metri pătraţi în prima jumătate a acestui an, nivel similar comparativ cu S1/2019, companiile din retail şi FMCG (bunuri de larg consum) bifând cele mai multe tranzacţii în această perioadă, potrivit datelor din raportul de piaţă aferent primului semestru, realizat de compania de consultanţă imobiliară Colliers International.

„Performanţele bune au fost obţinute în mare parte ca urmare a două tranzacţii importante ale lanţului Profi, care au reprezentat aproape jumătate din totalul suprafeţei brute închiriate (GLA) în 2020. Sectorul retail/FMCG a generat aproape 50,2% din tranzacţii, urmat la o distanţă importantă de sectorul de producţie (19,4%) şi de cel de logistică (14%)”, spune Laurenţiu Duică, Partner & Head of Industrial Agency la Colliers International.

Analiştii Colliers apreciază că în perioada ianuarie-iunie 2020, aproximativ 120.000 de metri pătraţi de spaţii industriale şi logistice au venit din zona comerţului online, dintre care 100.000 de metri pătraţi în vecinătatea Bucureştiului, ceea ce reprezintă mai puţin de jumătate din nivelul înregistrat în urmă cu un an.

Explicaţia este că unii clienţi au decis să amâne planurile de extindere pentru 2021 şi, de asemenea, o mare parte din dezvoltările speculative au fost puse în aşteptare, pe fondul crizei generate de coronavirus, argumentează consultanţii Colliers International, ceea ce înseamnă că stocul din 2020 e de aşteptat să fie cu aproape 30% mai mic decât potenţialul estimat la începutul anului.

„A doua jumătate a anului se preconizează a fi mult mai activă, cu aproape 300.000 de metri pătraţi estimaţi să fie livraţi, dintre care două treimi în Bucureşti, ca urmare a unor contracte semnate recent pentru spaţii în care chiriaşi se aşteaptă să se mute cât mai rapid. Astfel, la sfârşitul lunii iunie, stocul total se spaţii industriale şi logistice a ajuns  la 4,7 milioane de metri pătraţi, dintre care 2,4 milioane de metri pătraţi în Bucureşti”, spun consultanţii Colliers International .

Concurenţa sănătoasă în rândul dezvoltatorilor a contribuit la menţinerea chiriilor, în ciuda pieţei de leasing tot mai puternice din ultimii ani. În consecinţă, chiriile sunt destul de bune pentru chiriaşi, în zona a 3,8-3,9 euro pe metru pătrat pentru spaţii industriale şi logistice primare din jurul Bucureştiului şi în jur de 3,7-3,9 euro în alte localităţi din ţară, în zone foarte bune.

Consultanţii Colliers International remarcă faptul că, pe fondul pandemiei, beneficiile pentru chiriaşi au crescut, proprietarii oferind mai multe luni de graţie la plata chiriei decât înainte, iar în unele cazuri chiria netă poate scădea cu aproximativ 20%, faţă de aproximativ 13% înainte. Rata de neocupare rămâne la un nivel confortabil, de 7-8%, fără schimbări majore pe fondul crizei coronavirusului. Astfel de niveluri sunt în concordanţă cu o piaţă neutră, dar indică o componentă semnificativă a evoluţiilor speculative (inclusiv livrările din ultimii ani), plus o piaţă competitivă, care înclină balanţa în favoarea chiriaşilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO