Retail&Agrobusiness

​Combinatul chimic de la Slobozia deţinut de Chemgas Holding a fost cumpărat la valoarea de 124 mil. lei de Popasul Trebeş, deţinut de Eusebiu Guţu, acţionar al Pambac Bacău

​Combinatul chimic de la Slobozia deţinut de Chemgas...

Autor: Miruna Diaconu

02.05.2021, 00:02 82081

Combinatul chimic de la Slobozia deţinut de producătorul de îngrăşăminte chimice controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, Chemgas Holding Corporation, a fost vândut către Popasul Trebeş, deţinut de Eusebiu Guţu, acţionar al Pambac Bacău, la valoarea de 124 mil. lei fără TVA.

„La licitaţia de astăzi a fost vândut combinatul chimic de la Slobozia deţinut de Chemgas Holding Corporation la preţul de 124 mil. lei, preţul de 100% din valoarea de evaluare, cumpărătorul este Popasul Trebeş, care doreşte să preia şi forţa de muncă şi să repornească activitatea la Slobozia. Se doreşte să se achite cât mai repede, au fost îndeplinite condiţiile de participare la licitaţie. Nu au existat şi alte oferte, a fost singurul şi a îndeplinit toate condiţiile. Are termen de 60 de zile de plată. Noi ca lichidatori am reuşit să vindem în luna aprilie aproape întregul patrimoniu al societăţii Chemgas la valoarea de 100%, la unele active chiar peste 100%. Se vor încasa undeva la 140 mil. lei, dintre care cea mai mare pondere va merge, peste 100 mil. lei, către creditorul garantat ANAF, care deţine sechestrul pe bunurile combinatului”, spune Emil Gros, asociat coordonator al Expert Insolvenţa, lichidatorul judiciar al Chemgas Holding Corporation.

Iniţial, oferta de vânzare dată prin licitaţie publică care includea combinatul chimic din Slobozia şi întreaga sa platformă industrială  pornea de la un preţ de 124 mil. lei, potrivit unui anunţ publicat de lichiditorul companiei Chemgas.

Chemgas Holding Corporation, parte din grupul Interagro, se află în insolvenţă din primăvara anului trecut.

Chemgas a avut în 2019, ultimele date disponibile, o cifră de afaceri de 90 mil. lei, dar pierderile înregistrate au fost de aproape 88 mil. lei, conform datelor Ministerului de Finanţe. În ultimii şase ani, compania a înregistrat pierderi de zeci, chiar şi sute de milioane de lei, pe când datoriile au crescut anual. În 2019, compania avea datorii de circa 497 mil. lei.

Din datele publice, cel mai dificil an pentru producătorul de îngrăşăminte a fost 2018, când numărul angajaţilor s-a înjumăţăţit, de la 626 în 2017, la 292 în 2018, iar scăderea cifrei de afaceri a fost de 80%.

Şi grupul Interagro a intrat în insolvenţă în 2016, iar în prezent se află în reorganizare. Administratorul judiciar al Interagro este CITR. Interagro operează şase fabrici de îngrăşăminte şi peste 47.000 de ha de teren agricol.  Businessul InterAgro a fost înfiinţat în 1994 de către omul de afaceri Ioan Niculae, ajungând în timp unul dintre cele mai mari jucători din agricultura românească. Compania exploata în 2016 peste 50.000 de hectare de teren arabil.

Eusebiu Guţu a moştenit spiritul antreprenorial din familie, tatăl său, Anton Guţu, acesta fiind cel care a fondat în 1991 Popasul Trebeş, care iniţial a avut ac­tivităţi de comerţ şi transport. A fost cooptat de tatăl său în dezvoltarea afacerii Popasul Trebeş, a intrat în acţionariatul mai multor companii, iar în 2012 a preluat împreună cu Cătălin Grigoriu ( Comfert) producătorul de panificaţie Pambac, care a luat decizia să iasă din acţionariatul Pambac în 2018, rămânănd doar Eusebiu Guţu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO