Retail&Agrobusiness

Comisia Europeană: Cele mai mari probleme ale companiilor din România sunt instabilitatea legislativă, infrastructura şi cotele de impozitare prea ridicate.Nouă din zece companii din România consideră corupţia o problemă

Comisia Europeană: Cele mai mari probleme ale...

Autor: Răzvan Botea

10.12.2019, 07:35 338

Mai mult de nouă companii din zece companii din România consideră că principalele probleme ale României sunt instabilitatea legislativă şi infrrastructura. În acelaşi timp, opt din zece companii consideră nivelul de impozitare prea ridicat ca fiind o problemă, arată un sondaj dat publicului ieri de Comisia Europeană.

Spre comparaţie, la nivelul Uniunii Europene, doar 63% dintre companii consideră impredictibilitatea legislativă ca fiind o problemă, în vreme ce doar 46% consideră infrastruuctura o problemă.

Totodată, 89% din companii consideră birocraţia ca fiind o problemă, în timp ce 77% din companiile locale chestionate îşi asigură cu dificultate accesul la finanţare, inclusiv credite.

Aproape 9 din 10 companii care activează în România consideră corupţia, drept o problemă atunci când fac afaceri în ţara noastră. Eurobarometrul arată că, la nivelul percepţiei, 88% din companiile care fac afaceri în ţara noastră consideră corupţia ca fiind o problemă, cel mai ridicat nivel de la nivelul statelor membre UE, iar 97% sunt de părere că faptele de corupţie sunt un fenomen răspândit în România.

Cu toate acestea, doar 4 din 100 de reprezentanţi ai companiilor din România spun că li s-a cerut un cadou, o favoare sau să dea bani suplimentari pentru autorizaţii sau servicii în România.

La sondaj au participat mai mult de 7.700 de companii, din care 300 din România. Eurobarometrul a fost realizat în perioada septembrie-octombrie.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO