Retail&Agrobusiness

Conferinţă ZF, 2 aprilie: Investiţi în România! Cum îşi aşteaptă fiecare regiune investitorii: de la un PIB per capita de 5.000 de euro în Botoşani şi Vaslui la 8.500 în Timiş şi Arad

Conferinţă ZF, 2 aprilie: Investiţi în România! Cum...

Autor: Dana Ciriperu

30.03.2018, 00:05 833

♦ Ziarul Financiar organizează luni, 2 aprilie, la hotelul Marriott din Capitală conferinţa „Investiţi în România“, un eveniment la care vor participa cei mai mari investitori  - străini şi români – cele mai importante companii, cei mai mari angajatori, cei mai mari antreprenori români şi fonduri de investiţii.

Un singur investitor este pentru multe judeţe din România o adevărată locomotivă, iar atragerea unei investiţii de câteva zeci de milioane de euro poate schimba radical modelul de dezvoltare al unei regiuni.

Investiţia de 300 de milioane de euro a Daimler de la Sebeş i-a adus pe tinerii care au terminat şcoala profesională din Alba într-o fabrică ce produce cutii de viteze de ultimă generaţie pentru cele mai noi modele Mercedes-Benz.

La Cluj, fabrica De’Longhi din parcul industrial Tetarom, a devenit în numai trei ani cel mai mare exportator din judeţ, iar ca business producătorul de electrocasnice a intrat încă din 2016 în top trei cele mai mari companii din Cluj. La Bra­şov, Fabrica de Lapte Bra­şov, a gru­pului grec Olympus, o investiţie de 70 de mi­lioa­ne de euro, a devenit cel mai mare ex­portator din industria ali­mentară şi unul dintre cei mai mari jucă­tori de pe piaţa lo­cală de pro­duse lactate.

O investiţie de 110 milioane de euro a fost anun­ţată ieri în lo­cali­tatea Simeria, în jude­ţul Hunedoara, aces­ta fiind cel mai mare pro­iect de investiţii derulat în judeţ.

Compania germană BSH Haus­geräte, din grupul Bosch, va construi o fabrică de maşini de spălat rufe, unde vor lucra 700 de oameni.

Toate aceste proiecte au schimbat sau vor schimba peisajul de investiţii din zonele în care sunt realizate. Dar cum facem să multiplicăm aceste proiecte de investiţii?

Cum pot fi reduse decalajele dintre re­giuni în condiţiile în care PIB-ul per capita al regiunii nord-est, formată din judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui, este de numai 5.000 de euro faţă de 8.500 de euro în regiunea de vest (Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara)?

Regiunea de dezvoltare Bucureşti -Ilfov, cea mai dezvoltată din ţară, are un PIB per capita de aproape 20.000 de euro, dublu faţă de media la nivel naţional, şi cu venit mediu brut dublu şi el faţă de media naţională. Până în 2016, soldul investiţiilor străine directe (ISD) din regiunea Bucureşti-Ilfov era de 42 de miliarde de euro, o pondere de 60% în total ISD, repartizate pe opt regiuni geografice, arată un raport al BNR.

Zona de vest a ţării a atras cele mai mari investiţii din sectorul componentelor auto, companii care domină acum industria prelucrătoare din România. O treime dintre cele mai mari 300 de companii din industria prelucrătoare vine din sectorul auto, iar multe dintre ele sunt localizate în Arad sau Timiş.  Conectarea la Europa de Vest prin autostrăzi a contribuit major la decizia unor companii precum Takata, Hella, Continental, Delphi sau Coficab de a investi în judeţele din vestul ţării.

Sudul şi zona de est sunt ocolite în continuare de proiecte mari de investiţii, iar în acest caz infrastructura deficitară rămâne cel ma mare obstacol.

dana.ciriperu@zf.ro

 
Cele mai citite ştiri