Retail&Agrobusiness

​Conflictul militar pornit de Rusia în Ucraina sufocă exporturile de cereale: 13% din exporturile globale de porumb şi 12% din grâu provin din Ucraina

​Conflictul militar pornit de Rusia în Ucraina sufocă...

Autor: Miruna Diaconu

26.02.2022, 12:11 740
Conflictul militar început de Rusia a afectat direct exporturile de cereale ale Ucrainei, unul dintre cei mai mari furnizori din lume, după ce activitatea din porturile ucrainene a redusă la zero, iar companiile şi-au încetat operaţiunile.  Circa 13% din exporturile globale de porumb şi 12% din cele de grâu provin din Ucraina, conform Wall Street Journal.

În urma invaziei Ucrainei de către Rusia, multe oraşe mari, mai ales oraşe-port cheie pentru exporturile agricole ale ţării, au fost afectate. Transportul comercial din şi spre Ucraina s-a oprit în mare parte.

Companiile americane din sectorul de cereale şi-au închis operaţiunile din Ucraina. Archer Daniels Midland şi Bunge sunt două dintre companiile care au anunţat încetarea operaţiunilor. Atacurile Rusiei au fost puternice în estul şi sudul Ucrainei, acolo unde sunt cele mai productive culturi de grâu locale.

Mike Lee, proprietarul Green Square Agro Consulting, o companie de prognoză a culturilor specializată în regiunea Mării Negre, spune că aceste culturi nu vor fi puternic afectate. Grâul, de exemplu, este plantat în septembrie şi octombrie şi recoltat în iulie şi în lunile următoare. „Orice s-ar întâmpla, există o recoltă în pământ”, spune Mike Lee, citat de WSJ.

Cu toate acestea, dacă conflictele armate se vor intensifica, fermierii nu vor putea folosi  pesticide sau îngrăşăminte pe grâul lor, activitate care va începe în martie, aceasta ar putea reduce randamentul cu până la o treime.

Peste 700.000 de tone de grâu sunt exportate în fiecare dintre lunile februarie, martie şi aprilie, conform statisticilor guvernamentale, arată WSJ. Aceste cifre sunt cu mult sub cele de 3,64 milioane şi 4,5 milioane de tone exportate în august şi, respectiv, septembrie, dar suficiente pentru a perturba lanţurile de aprovizionare ale culturilor.

Porturile ruseşti şi ucrainene de la Marea Azov exportă până la 18 milioane de tone de cereale în fiecare an, a declarat Andrey Sizov, directorul general al SovEcon, o firmă de cercetare rusă care se concentrează pe cerealele din Marea Neagră, scrie WSJ.

Perturbarea comerţului cu cereale al Ucrainei va fi, de asemenea, dificilă pentru principalii săi clienţi, deoarece lumea se confruntă  deja cu creşterea preţurilor la alimente. Egiptul şi Indoneziua sunt cei mai mari cumpărători de grâu ucrainean, urmaţi de Turcia şi Pakistan.​​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO