Retail&Agrobusiness

Consilierul de la APIA Constanţa a fost arestat sub acuzaţia de acordare de bani europeni unor falşi fermieri

Consilierul de la APIA Constanţa a fost arestat sub...

Autor: Catalin Lupasteanu

16.09.2014, 21:38 616

Decizia luată de Tribunalul Constanţa nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Constanţa.

Procurorii DNA de la Constanţa i-au reţinut marţi pe Alexandru Răzvan Ionescu, consilier superior în cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) - Centrul judeţean Constanţa, pe care îl acuză de folosire de documente ori declaraţii false care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene (patru infracţiuni) şi înşelăciune (patru infracţiuni) şi fals material în înscrisuri oficiale (nouă infracţiuni), şi pe complicea acestuia Laura Şerban, pe care o acuză de folosire de documente ori declaraţii false care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, înşelăciune şi fals în declaraţii.

În ordonanţa prin care anchetatorii au dispus reţinerea acestora se arată că, în perioada 2011-2013, la APIA - Centrul Judeţean Constanţa, au fost înregistrate mai multe dosare privind cererea unică de plată, întocmite pe numele Laurei Şerban şi ale altor trei persoane, în calitate de fermieri, prin care se solicita acordarea de subvenţiilor de la bugetul UE şi de la bugetul naţional, cuvenite pentru suprafeţele de teren pe care le exploatau.

În baza cererilor formulate de presupuşii fermierii şi a documentelor anexate, APIA - Centrul Judeţean Constanţa a achitat sume importante de bani în conturile acestora, atât din bugetul UE, cât şi din bugetul naţional.

În total, în conturile celor patru persoane au fost viraţi 1.647.054,98 de lei.

Ulterior, din verificările făcute, a rezultat că toate adeverinţele şi declaraţiile din dosarele privind cererile unice de plată formulate de cei patru presupuşi fermieri sunt false.

Sumele de bani virate de APIA - Centrul Judeţean Constanţa în contul Laurei Şerban au fost retrase integral de către aceasta din urmă, iar sumele de bani virate de APIA în conturile celorlalţi trei presupuşi fermieri au fost retrase integral de către o altă persoană, de asemenea urmărită penal în cauză, care figura ca împuternicit în acest sens.

În realitate, notează anchetatorii, presupuşii fermieri sunt persoane fără adăpost, provenite din centrele de plasament, racolate şi folosite de Alexandru Ionescu numai pentru a obţine ilegal fonduri, pe baza unor documente falsificate, în numele persoanelor respective, acte ce atestau că aceştia deţineau şi lucrau terenuri agricole.

În perioada mai 2011 - mai 2013, Alexandru Ionescu, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu care decurgeau din calitatea de funcţionar public la APIA Constanţa, a contrafăcut scrierea din cererile de finanţare atribuite celor patru persoane, presupuşi fermieri, a folosit la APIA - Centrul judeţean Constanţa mai multe documente false, în dosarele celor patru persoane şi i-a indus în eroare pe reprezentanţii APIA, cu efectul obţinerii, pe nedrept, de fonduri europene şi de bani de la bugetul naţional.

De asemenea, arată procurorii, Laura Şerban, la data de 21 mai 2013, a dat, în faţa funcţionarilor APIA - Centrul judeţean Constanţa, declaraţii necorespunzătoare adevărului, a folosit la APIA - Centrul judeţean Constanţa declaraţii şi documente false, obţinând pe nedrept, fonduri din bugetul general al Uniunii Europene şi din bugetul naţional.

Procurorii DNA urmează să-l audieze şi pe cel de-al doilea complice al consilierului, care racola oamenii strazii. Concret, cea de-a treia persoană vizată în acest caz identifica oamenii străzii, îi lua din centrele de plasament, le făcea conturi bancare, îi aranaja şi îmbrăca şi mergea cu ei la bancă, spun surse judiciare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO