Retail&Agrobusiness

Consiliul Concurenţei a amendat cu 26,5 mil. euro nouă comercianţi de maşini şi utilaje agricole pentru că au fixat preţul de vânzare al unor produse

Consiliul Concurenţei a amendat cu 26,5 mil. euro nouă comercianţi de maşini şi utilaje agricole pentru că au fixat preţul de vânzare al unor produse

Autor: Florentina Niţu

08.01.2021, 11:34 297

Consiliul Concurenţei a amendat cu aproape 127 mil. lei (aprox. 26,5 mil. euro) nouă comercianţi de maşini, utilaje şi echipamente agricole, activi pe piaţa din România, pentru că au fixat preţul de vânzare pentru produsele marca „Claas” şi, respectiv, „Amazone”, în perioada 2014-2018. Acest fapt a fost constatat în urma unei investigaţii declanşate în 2017 de autoritatea de concurenţă.

Companiile sancţionate sunt Claas Global Sales GmbH, Amazonen-Werke H Dreyer GmbH&Co.KG, Claas Regional Center South East Europe, Agrocomert Holding, Proinvest, Proagroservice, Ursa Mare Comprod şi Tehnoland.

Acestea au stabilit împreună preţurile, astfel încât să nu se concureze pentru finanţarea din fonduri europene a proiectelor în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).

Investigaţia a fost demarată pe baza informaţiilor primite pe Platforma Avertizorilor de Concurenţă, iar autoritatea de concurenţă a colaborat cu Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), care avea o bază de date cu preţurile cerute de comercianţi pentru produsele respective, insituţia acordând finanţarea europeană pentru proiectele din mediul rural.

 
AFACERI DE LA ZERO