Consiliul Concurenţei spune că există o serie de îngrijorări concurenţiale referitoare la tranzacţia prin care Delhaize „The Lion” Nederland B.V. (Mega Image) preia Profi Rom Food S.R.L.
Astfel, pe unele pieţe locale, unde sunt prezente cele două reţele, operaţiunea poate conduce la reducerea posibilităţilor de alegere ale consumatorilor pentru achiziţia de produse alimentare, şi de asemenea, tranzacţia ar putea genera efecte negative asupra activităţii unor furnizori având în vedere, pe de o parte, reducerea numărului de companii achizitoare şi, pe de altă parte, consolidarea poziţiei Mega Image pe piaţa de achiziţii.
”Aşa cum ştiţi, Comisia Europeană a fost de acord să ne transfere analiza acestui caz, la solicitarea noastră, având în vedere că piaţa românească este cea mai afectată. Este cea mai mare tranzacţie pe piaţa de retail din România şi este nevoie de o analiză complexă. De aceea ne consultăm cu autorităţile din alte state membre care au gestionat tranzacţii similare, dar vrem să aflăm şi punctele de vedere ale celor afectaţi: producători agricoli şi procesatori, concurenţi, asociaţii de consumatori.” explică Bogdan Chiriţoiu, Preşedintele Consiliului Concurenţei.
Reprezentanţii Consiliului Concurenţei spun că Delhaize „The Lion” Nederland B.V. (Mega Image) poate transmite instituţiei propuneri de angajamente pentru a înlătura îngrijorările concurenţiale.
“Propunerile de angajamente vor fi evaluate, iar autoritatea de concurenţă va consulta terţii cu privire la eficacitatea acestora, sub forma unui test de piaţă”.
În toamna anului trecut, grupul olandezo-belgian Ahold Delhaize, care deţine deja în România reţeaua Mega Image, a anunţat că va cumpăra Profi de la fondul de investiţii Mid Europa Partners în schimbul sumei de 1,3 mld. euro (pre-IFRS). Tranzacţia include peste 1.700 de magazine prezente în 850 de localităţi din România.
Lanţul de supermarketuri şi magazine de proximitate Mega Image, deţinut de grupul olandezo-belgian Ahold Delhaize, a închis anul trecut cu afaceri de circa 9,9 mld. lei, cu 13,4% mai mari decât în 2022, arată calculele ZF realizate pe baza datelor transmise de companie. În aceeaşi perioadă, profitul net al reţelei a urcat la un pas de 220 de milioane de lei, versus aproape 140 de milioane de lei în 2022, ceea ce înseamnă o creştere de 56%.
Retailerul Profi şi-a majorat afacerile cu 11% în 2023, până la aproape 13 mld. lei.