Retail&Agrobusiness

Consumul a crescut în iunie cu 9,1% faţă de luna mai, după majorarea cu 17,6% a vânzărilor de carburanţi şi cu peste 14% a produselor nealimentare. Faţă de luna iunie 2019, consumul a crescut cu 2,9%

Consumul a crescut în iunie cu 9,1% faţă de luna mai,...

Autor: Cristina Bellu

05.08.2020, 09:45 217

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, cel mai bun indicator pentru consum, a crescut în iunie atât ca serie brută cât şi  ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 9,1%, respectiv 6,3%, comparativ cu luna precedentă.

Faţă de perioada similară a anului trecut, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) s-a majorat  cu 2,9%, ca serie brută şi cu 0,9% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, arată datele transmise miercuri de INS.

Avansul înregistrat în luna iunie comparativ cu luna precedentă s-a datorat creşterilor vânzărilor carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate cu 17,6% şi a vânzărilor de produse nealimentare cu 14,6%. Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au scăzut cu 0,5%.

(Sursa: INS)

Comparativ cu luna iunie 2019, creşterea consumului s-a datorat majorării vânzărilor de produse nealimentare cu 8,8% şi celor de produse alimentare, băuturi şi tutun, cu 3,6%). Comerţul cu amănuntul  al  carburanţilor  pentru  autovehicule  în magazine specializate a scăzut cu 8,8%.

În perioada ianuarie-iunie 2020, cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), a înregistrat  o creştere de 0,5%,ca serie brută, faţă de perioada similară a anului trecut, pe fondul creşterii vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun  cu 7,6% şi vânzărilor de produse nealimentare cu 0,3%. Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu  10,8%.

(Sursa: INS)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO