Retail&Agrobusiness

Continuă investiţiile. Fabrica de dulciuri ETI de la Craiova a primit o infuzie de 25 mil. euro şi transformă un depozit în spaţiu de producţie

Continuă investiţiile. Fabrica de dulciuri ETI de la...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

02.01.2023, 13:00 6715

ETI European Food Industries, parte a grupului turc ETI, a primit în luna noiembrie o infuzie de capital de peste 118 milioane de lei (circa 25 mil. euro), conform datelor de la Registrul Comerţului. Fabrica ETI a început producţia în 2016, după investiţii de peste 50 de milioane de euro. România este prima investiţie a grupului în afara Turciei şi cea mai mare investiţie făcută de la zero în ultimul deceniu în sectorul dulciurilor.

Totodată, ETI European Food Industries a depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului Dolj un proiect privind schimbarea de destinaţie a unui corp din clădire de depozitare în clădire de producţie şi depozitare, potrivit site-ului instituţiei. În proiect sunt enumerate câteva schimbări prin care va trece o parte din unitatea de producţie de lângă Craiova.

„În corpul C2, la etajul 1 se va demola un perete de compartimentare între ER1-06 Producţie aluat şi ER1-07 Zonă rezervată (mixere) pentru a îngloba încă un nou mixer aluat şi tanc dozare făină în ER1-06. La etajul 1 vor fi instalate mixerul pentru prepararea aluatului de napolitane şi sistemul de rezervor tampon pentru aluat. Maşinile de topire a grăsimilor solide vor fi mutate la etajul 1. La etajul 2, pe lângă sistemele de măcinare rebuturi pentru liniile existente (linia 1, linia 2 si linia 3) , se va instala, adiţional, un sistem de măcinare a rebuturilor pentru linia 4. Rebuturile reutilizabile aprox. 4100 kg/zi se macină si se reintroduc în procesul de fabricaţie al napolitanelor”,  se arată în proiectul citat.

De asemenea, în proiect se mai arată şi că în „Corpul C12 se va instala o nouă linie de napolitane simple şi glazurate cu ciocolată”. Astfel, pe linia 1 se va realiza biscuiţi crackers, sticksuri şi biscuiţi tip petit beurre, cu o capacitate totală maximă de 11.244 de tone pe an, pe linia 2 se va produce biscuiţi umpluţi cu crema de cacao şi biscuiţi pentru copii, cu o capacitate de 5.100 de tone pe an. Linia 3 va realiza biscuiţi cu bezele, biscuiţi cu jeleuri, biscuiţi cu creme, biscuiţi digestivi cu o capacitate de peste 6.700 de tone pe an, iar linia 4 va produce napolitane simple şi glazurate cu ciocolată cu o capacitate de 8.622 de tone pe an, arată aceeaşi sursă.

Unitatea de producţie a ETI, cea mai mare investiţie de la zero în sectorul dulciurilor din ultimii zece ani, are o suprafaţă de circa 75.800 de metri pătraţi, dintre care aproximativ 18.500 de metri pătraţi reprezintă fabrica propriu-zisă, conform datelor furnizate anterior de companie. Fabrica a fost proiectată pentru extinderi viitoare planificate, care vor deservi pieţele din Balcani, Europa Centrală şi de Est.

În 2021 (ultimul an pentru care există date privind rezultatele financiare pe site-ul Ministerului de Finanţe), ETI European Food Industries a avut o cifră de afaceri de 140 de milioane de lei (circa 28 mil. euro),  mai mare cu 17% în lei faţă de anul precedent, o pierdere netă de 90 de milioane de lei, mai mică faţă de 2020, şi un număr mediu de 359 de angajaţi.

Grupul turc ETI şi-a început activitatea în 1961 şi are în prezent circa 7.500 de angajaţi, conform datelor de pe site-ul companiei. Compania are în portofoliu branduri precum ETI Wanted, Dare, Cin, Puf sau Milk Burger. În total, grupul are circa 45 de branduri şi 300 de produse. ETI este lider pe piaţa din Turcia în categoria produselor coapte (biscuiţi şi prăjituri), cu o cotă de piaţă de 40%, conform datelor de pe site-ul companiei.

Compania ETI a fost înfiinţată în anul 1962 sub forma unei întreprinderi particulare denumită Fabrica de biscuiţi ETI „Firuz Kanatli”, iar în anul 1972 a devenit o companie de familie denumită ETI S.A. Industrie Alimentară şi Comerţ. În prezent, ETI Gida deţine opt unităţi de producţie. Cifra de afaceri a grupului depăşeşte 1,3 miliarde de dolari, conform ultimelor date afişate pe site-ul companiei. Pe piaţa europeană, ETi mai activează şi pe pieţe precum Polonia, Croaţia, Bulgaria, Albania, Macedonia, Serbia sau Slovacia.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO