Retail&Agrobusiness

Cooperativa Grădinile Noastre din Zarand, jud. Arad, intră cu verdeţuri, legume şi fructe în 80 de magazine ale reţelei Carrefour, situate în centrul şi vestul ţării

Cooperativa Grădinile Noastre din Zarand, jud. Arad,...

Autor: Florentina Niţu

11.11.2021, 15:25 338

Cooperativa Grădinile Noastre din Zarand, formată din şapte mici producători din judeţul Arad, familii de fermieri şi legumicultori cu tradiţie din regiune, care lucrează câteva hectare de pământ, intră cu producţia de verdeţuri, legume şi fructe în 80 de magazine ale reţelei Carrefour, situate în centrul şi vestul ţării.

„Prin acest parteneriat, avem acces la o piaţă de desfacere mult mai largă şi, la fel de important, primim sprijin pentru planificarea producţiei astfel încât să o calibrăm la cerere şi alte considerente”, a spus Jurj Romeo Marius, preşedintele Cooperativei Grădinile Noastre din Zarand. Cooperativa a fost înfiinţată în aprilie 2021.

Cooperativa din Zarand acoperă o zonă amplă legumicolă, incluzând câteva comune precum Zărand, Olari, Seleuş, Pâncota, Chereluş, Tomnatec, Teremia Mare, Ciocaia, Ghiorac. Acolo, se cultivă o varietate de legume şi verdeţuri conform specificului zonei: vinete, ardei gras bianca, ardei California roşu, ardei iute, roşii roz rotunde, roşii monterosa, ardei kapia roşu, gogoşari, salată, castraveţi cornişon, ceapă verde, leuştean, mărar, pătrunjel, dovleac plăcintar, dovlecel, gulii, rădăcinoase, cât şi mere golden. O parte dintre aceste produse, disponibile în sezon, se află de acum pe rafturile magazinelor Carrefour.

„Am încercat să oferim un exemplu şi să participăm activ la crearea unui nou model de lucru împreună cu producătorii, fiind primul retailer care a fondat o cooperativă agricolă, la Vărăşti, în Giurgiu. (...) Susţinem în continuare asocierea fermierilor în cooperative, acestea putând avea un rol major în dezvoltarea economică şi în garantarea securităţii alimentare”, a declarat Julien Munch, CEO al Carrefour România.

Cooperativa de la Vărăşti a fost înfiinţată în 2017 şi în primii trei ani de activitate a produs peste 16.000 de tone de legume şi şi-a mărit numărul de membri, de la patru familii la peste 130. Astfel, în anumite părţi de sezon, până la 100% din necesarul de legume şi verdeţuri din reţeaua Carrefour este asigurat de la cooperativa din Vărăşti.  

În prezent, Carrefour România colaborează cu peste 1.000 de producători locali pe segmentul produselor proaspete şi derulează programe prin care susţine micii şi marii producători români, printre care se numără Creştem România BIO şi Deschidem Vinul Românesc.

În România sunt peste 1.800 de cooperative agricole, potrivit datelor din Registrul Naţional al Cooperativelor Agricole de pe site-ul Ministerului Agriculturii.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO