Retail&Agrobusiness

Covalact obţine anularea sancţionării dată de Consiliul Concurenţei în urmă cu cinci ani, când instituţia a amendat producătorul de lactate împreună cu alţi retaileri şi furnizori, cu amenzi totale de 35 mil. euro

Covalact obţine anularea sancţionării dată de...

Autor: Cristina Bellu

07.01.2021, 13:40 349

Producătorul de lactate Covalact din Sfântu-Gheorghe, unul dintre primii zece jucători din piaţa locală, asistat de avocaţii de la Schoenherr şi Asociaţii, a câştigat litigiul privind contestarea amenzii aplicate companiei de către Consiliul Concurenţei în anul 2015, când instituţia, în urma unei investigaţii derulate pe piaţa de retail, a sancţionat patru retaileri şi pe furnizorii acestora, printre care şi Covalact, cu amenzi în valoare totală de 35 milioane euro.

Sancţiunile au fost aplicate în legătură cu o pretinsă încălcare a regulilor de concurenţă constând în fixarea preţurilor de revânzare. Covalact a contestat decizia de sancţionare a autorităţii de concurenţă şi este prima dintre toate companiile sancţionate care a obţinut o soluţie favorabilă definitivă, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, potrivit informaţiilor transmise joi de reprezentanţii casei de avocatură Schoenherr şi Asociaţii.  

„Rezultatul favorabil clientului nostru reflectă corecta evaluare a situaţiei particulare în care s-a regăsit Covalact în cadrul acestei investigaţii”, spune Georgiana Bădescu, partner în cadrul practicii de dreptul UE şi dreptul concurenţei a Schoenherr şi Asociaţii SCA şi coordonatoarea echipei de avocaţi implicate în acest proiect.

Litigiul iniţiat de Covalact a implicat aspecte complexe, atât de drept substanţial, prin raportare la normele de concurenţă şi de drept european, cât şi procesual.

„Curtea de Apel Bucureşti, precum şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dat câştig de cauză companiei. Soluţia instanţei de recurs a fost pronunţată după respingerea cererii Consiliului Concurenţei de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) cu o întrebare preliminară şi a suspendării judecăţii, până la soluţionarea de către CJUE a altei întrebări preliminare, într-un dosar paralel”, menţionează reprezentanţii firmei de avocatură.

Serviciile furnizate de Schoenherr şi Asociaţii au acoperit definirea strategiei de urmat în acţiune, precum şi asistarea şi reprezentarea clientului în faţa instanţelor de judecată. Echipa de avocaţi implicată în acest proiect a fost coordonată de Georgiana Bădescu (partner, EU & competition) şi i-a inclus pe Iustin Armaşu (managing attorney at law, dispute resolution), Nora Olah (senior attorney at law, dispute resolution) şi Mona Banu (senior attorney at law, EU & competition).

„Litigiile de contencios administrativ şi fiscal, şi în special cele privind anularea actelor administrative, continuă să reprezinte o pondere importantă în volumul de lucru al instanţelor din România”, adaugă Sebastian Guţiu, managing partner şi coordonatorul practicii de litigii şi arbitraje a Schoenherr şi Asociaţii SCA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO