Retail&Agrobusiness

Cresc temerile privind „importarea“ coronavirusului prin mărfuri într-un moment în care comerţul internaţional este deja perturbat de pandemie

Cresc temerile privind „importarea“ coronavirusului...

Autor: Catalina Apostoiu

14.08.2020, 00:05 465

Noi focare apărute în Noua Zeelandă şi China ar putea avea legătură cu importurile de mărfuri refrigerate sau peşte congelat.

În Noua Zeelandă, autorităţile cercetează dacă primele cazuri locale apărute în ţară în 102 zile au legătură cu mărfuri importate, în condiţiile în care unu din patru membri ai unei familii infectate lucrează la un depozit din Auckland în care se caută urme de coronavirus.

În China, o mostră de aripi de pui importate în oraşul Shenzhen din Brazilia a fost testată pozitiv cu coronavirus, generând temeri că im­porturi contaminate de alimente ar putea de­clan­şa noi focare.

Tot în China, ofi­cia­lii au indicat din nou peş­tele congelat drept o po­tenţială sursă de trans­mitere după ce vi­ru­sul a fost descoperit pe am­balaje de fructe de mare în oraşul Yantai. Pro­du­sul pro­ve­nise din oraşul port Dalian, care a înre­gistrat recent o creştere puternică a numă­rului de cazuri. Un alt oraş a descoperit virusul pe creveţi importaţi din Ecua­dor.

„Ştim din studii externe că de fapt virusul poate supravieţui destul de mult timp în unele medii refrigerate“, a declarat Ashley Bloomfield, director general pe sănătate, potrivit Financial Times. „Suntem convinşi că nu am avut transmitere comunitară o lungă perioadă de timp“.

Noul focar a determinat guvernul neo-zeelandez să impună o carantină strictă în Auckland. Acesta riscă să afecteze redresarea economiei neo-zeelandeze, determinând banca centrală a ţării să-şi extindă programul de relaxare cantitativă şi să-şi semnaleze intenţia de a recurge la noi instrumente de politică monetară.

În China, centrele locale de control al bolii au testat o mostră luată din aripile de pui din Brazilia ca parte a unor verificări de rutină realizate din iunie pentru importurile de carne şi fructe de mare, când un nou focar din Beijing a fost pus pe seama centrului de alimente Xinfadi, scrie Reuters.

Descoperirea a venit la o zi după ce urme de coronavirus au fost descoperite pe ambalaje de creveţi congelaţi din Ecuador. China şi-a intensificat verificările la porturi pe fondul temerilor privitoare la importurile de alimente.

Pe lângă aceste verificări, China a suspendat unele importuri de carne de diverse origini de la mijlocul lunii iunie.

Li fengqin, director al unui laborator de microbiologie la China National Center for Food Safety Risk Assessment, a declarat că posibilitatea ca alimente congelate contaminate să provoace noi infectări nu poate fi exclusă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO