Creşterea preţului la cacao, care anul acesta a ajuns la un pas de un nou record, pune presiune şi pe cei mai mari producători locali de ciocolată, care spun că nu vor mai putea susţine „din buzunar“ majorarea costurilor cu materia primă şi sunt nevoiţi să mărească preţurile produselor care ajung pe raft, arată o analiză a ZF pe baza datelor celor mai importanţi jucători din piaţă.
Preţul la cacao este de aproape 3.200 de dolari pentru o tonă pe principalele pieţe de tranzacţionare, cu aproape 1.000 de dolari mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, nivel la care nu a mai ajuns de la jumătatea anului 2011.
„Facem eforturi foarte mari pentru a minimiza impactul acestor costuri la nivelul preţului de raft pentru a proteja consumul şi ca atare în prima jumătate a anului nu am intervenit asupra preţurilor produselor noastre. Pentru a doua jumătate a anului previziunile nu arată o redresare a situaţiei, dimpotrivă. Şi pentru ca nu mai putem susţine această creştere agresivă a preţului la cacao, vom proceda, cel mai probabil, la ajustări ale preturilor la produsele pe baza de ciocolată“, spun reprezentanţii Kandia Dulce, cel mai mare producător local de ciocolată, cu afaceri de 173 mil. lei (circa 40 mil. euro) anul trecut.