Retail&Agrobusiness

Cristian Lungu, fermier din Ilfov: Stocul de grâu al României este sub nivelul necesar, seceta a afectat 45% din producţie, dacă nu plouă nu vom mai putea să ne asigurăm nici pâinea de mâine

Cristian Lungu, fermier din Ilfov: Stocul de grâu al...

Autor: Florentina Niţu

10.04.2020, 12:46 1071

România a produs în 2019 zece milioane de tone de grâu,  iar exporturile atinseseră 5 milioane de tone (un miliard de euro) în primele nouă luni din 2019, cât în întreg anul 2018, primele trei pieţe de export din Europa fiind Spania, Italia şi Germania. Exporturile masive de grâu au mai lăsat în stocuri doar 700.000 de tone în prezent, sub necesarul de consum actual.

Cristian Lungu, fermier din Ilfov care creşte peste 100 de bovine de lapte spune că în prezent stocul de grâu al României este de 700.000 de tone la nivel naţional, sub nivelul necesar, iar culturile de grâu din acest an sunt afectate în proporţie de 40-45% din cauza secetei şi dacă nu va ploua în următoarele două săptămâni „nu vom mai putea să ne asigurăm nici pâinea de mâine”. Cristian Lungu este şi preşedintele Asociaţiei Fermierilor Utilizatori de Automate pentru Desfacerea Laptelui Crud din România.

Exportul mai multor produse agroalimetare, între care grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, floarea soarelui, ulei de seminte, zahăr, produse de patiserie sau biscuţi este interzis, în perioada stării de urgenţă, potrivit Ordonanţei Militare numărul 8 (OM8).

„Eu iau pulsul fermierilor din toată ţara, iar un coleg din Alba îmi spunea că se întreabă dacă să mai semene din lipsa precipitaţiilor. Este inadmisibil că politicienii se fac că nu văd seceta din ţară, că nu aud că se prognozează nenorociri şi nu ne pun la dispoziţie canale de apă. Angajaţii CSAT iau salarii şi nu se gândesc la siguranţa alimentară? Iar acum au lăsat şi forţa de muncă să plece. Mă doare că pleacă oamenii în afară”, a adăugat Cristian Lungu.

El arată că Ministerul Agriculturii ar fi putut să le dea pământ tinerilor, că mulţi dintre ei au venit şcoliţi, să înceapă să facă o mică plantaţie de ceva, o mică afacere. „Era important să dezvolte şi să producă în România, să investim în economia locală, în loc să ne împrumutăm.”

Mai multe zboruri charter au plecat ieri de pe aeroportul din Cluj-Napoca spre Germania pentru a duce români la muncă în sectorul agricol.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO