Retail&Agrobusiness

Cu ce ţări se bate România la producţia de cereale? „Franţa şi Germania au randamente la hectar mai bune, pentru că au 100 de ani de capitalism“

Recolta de cereale a României din 2018 a fost de 31,8 milioane tone, cea mai mare din istoria ţării

Recolta de cereale a României din 2018 a fost de 31,8 milioane tone, cea mai mare din istoria ţării

Autor: Florentina Niţu

01.04.2019, 18:00 935

România a fost fruntaşă anul trecut la pro­duc­ţia de porumb şi floarea-soarelui în Uniunea Europeană, însă şi suprafaţa cultivată a fost mai mare decât a celorlalte state membre cu care a intrat în concurenţă, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică. Astfel, ran­da­mentul la hectar a fost mai mic decât al Fran­ţei sau Germaniei, ţări aflate pe următoarele locuri.

„Statistic, avem randamente mai mici la hectar, pentru că intră în socoteală fermele de până în 10 hectare, care nu sunt performante. Marii fermieri din România au producţii la hectar similare cu Franţa sau Germania. Dimen­siu­nea medie a fermei pe care o ia în calcul Fran­ţa sau Germania este mai mare decât dimen­siunea medie pe care o ia în calcul Ro­mânia. Însă ei au în spate 100 de ani de capi­talism“, spune Cristian Andrici, preşedin­tele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice.

Recolta de cereale a României de anul trecut a fost de 31,8 milioane tone, cea mai mare din istoria ţării, iar suprafaţa cultivată a fost de 9,33 milioane de hectare de teren, potrivit Eurostat, biroul european de statistică.

Producţia de porumb a României în 2018 a fost de 18 milioane de tone, iar suprafaţa culti­va­tă a fost de 2,3 milioane de hectare. Produc­ţia de porumb boabe la un hectar a fost de 7,8 tone. În acelaşi timp, Franţa a avut o pro­duc­ţie de 12 milioane de tone, iar suprafaţa cul­tivată a fost de 1,4 milioane de hectare. Astfel, randamentul ei la hectar a fost de 8,5 tone.

„În România 40% din ferme sunt de subzistenţă, în Franţa nu mai există de mult. Sen­sul pieţei este să producem. La noi, doar 60% din exploataţiile agricole produc pentru piaţă. Între acestea şi cele din Franţa nu există dife­renţe foarte mari. Eventualele diferenţe sunt cli­ma şi temperatura“, spune Mihai Anghel, pro­prietarul companiei de cereale Cerealcom Dolj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO