Grupul Maspex, care a intrat în România în 1996, a fost fondat de cinci antreprenori polonezi la începutul anilor 90 iniţial activând doar în ambalare de produse şi comerţ, iar trei ani mai târziu au început şi producţia de băuturi instant. Antreprenorii şi anume Sławomir Rusinek, Krzysztof Pawiński, Józef Szczur and Zdzisław Struglik şi Jerzy Kasperczyk au făcut prima achiziţie în 1995 şi au cumpărat brandul Kubuś (cunoscut în România ca Tedi). Jerzy Kasperczyk, care a murit în aprilie anul trecut, este şi cel care a fost cu ideea dezvoltării brandului Kubuś, conform publicaţiei „Wirtualna Polska”. După preluarea mărcii Kubuś (cunoscut în România ca Tedi), Kasperczyk a ajuns la concluzia că sucurile de morcovi Kubuś ar putea fi produsul emblematic al companiei. El a investit în campania lor de marketing şi în distribuţia în întreaga ţară - indică portalul. Ulterior, grupul a mai făcut alte 20 de achiziţii iar în 1999 a cumpărat brandul Tymbark, care este astăzi lider pe piaţa de sucuri în multe ţări. Maspex a bătut palma în 2023 cu gigantul Pernod Ricard pentru brandul de bitter Becherovka.
Dintre cele 21 de achiziţii, 12 au fost în afara Poloniei.
În România, grupul a făcut un total de trei achiziţii de branduri şi unităţi de producţie după stabilirea ”centrului de producţie” la Văleni de Munte. Iar Maspex ar putea intra pe piaţa vinului, prin preluarea pachetului majoritar al Purcari, un acord de peste 420 mil. lei.
Dacă va primi acordul de la ASF, aceasta ar putea deveni cea mai importantă tranzacţie din industria vinului.
În prezent, grupul este condus de Krzysztof Pawiński, care este şi unul dintre proprietari şi fondatorii.
”Mergem în ritmul nostru, vrem să conducem o afacere cu costuri controlate şi folosim în mod constant aceleaşi instrumente de dezvoltare. Adică ne concentrăm pe creşterea organică, investim în capacitatea de producţie şi logistică, iar dacă apare o oportunitate de a ne creşte puternic afacerea, vom apela la componenta de achiziţii”, spunea recent Krzysztof Pawiński pentru publicaţia poloneză WNP.
Produsele grupului sunt distribuite în peste 80 de ţări de pe toate continentele, cu excepţia Antarcticii. Grupul are afaceri de 3,7 mld. euro anul trecut şi este unul dintre cei mai mari jucătiri din producţia de alimente şi băuturi din zona Europei Centrale şi de Est.
Grupul este lider pe piaţa de sucuri, nectaruri şi băuturi răcoritoare în Polonia, Cehia, Slovacia, România şi unul dintre principalii producători din Ungaria, Bulgaria, Lituania şi Letonia. De asemenea, ocupă prima poziţie pe pe piaţa de paste în Polonia, dar este şi lider pe pieţele de gemuri şi sosuri şi un producător important pe segmentul de produse ”ready meal”, ketchup şi conserve de legume, în Polonia.
În total, grupul are 18 fabrici.
Cum a intrat Maspex pe piaţa românească
Maspex a intrat pe piaţă locală cu divizia de produse instant La Festă, demarând în anul 1996 producţia de cappuccino într-o locaţie lângă Bucureşti. Compania s-a numit iniţial La Festă Internaţional.
În 2007, compania a preluat o fosta fabrică de conserve din Vălenii de Munte, unde a transferat producţia de cappuccino şi a construit o fabrică de sucuri naturale. De asemenea, în acelaşi an grupul polonez a achiziţionat un pachet majoritar din acţiunile companiei româneşti Arnos, intrând pe piaţă pastelor făinoase. În 2008, compania a finalizat la Vălenii de Munte, construcţia unui nou centru de producţie, a unor depozite şi linii de producţie ultramoderne.
Din anul 2013, pastele Arnos se produc în fabrica de la Vălenii de Munte.
În februarie 2013, compania a semnat un contract pentru achiziţionarea unei părţi din activele firmei Pan Group (Craiova), achiziţie ce a facilitat abordarea de către Maspex Romania a unor noi categorii de produse, cum ar fi: biscuiţi săraţi, covrigei, sticks-uri şi rulade. Tranzacţia aceasta a inclus brandul Salatini, precum şi liniile de producţie.
În luna martie 2016, s-au finalizat toate procedurile pentru preluarea companiei Rio Bucovina, unul dintre cei mai mari producători de apă minerală naturală din România. Prin această tranzacţie, portofoliul Maspex s-a extins şi a adăugat noi produse, intrând totodată într-un nou segment de piaţă: apă minerală naturală plată şi apă minerală sub brandul Bucovina .
Din luna iunie 2019, în baza unui parteneriat încheiat cu Nestlé Waters, Maspex are drepturi exclusive pentru vânzarea produselor Nestea® în România, Bulgaria şi Ungaria. Portofoliul Maspex s-a extins cu o nouă categorie – ceai gata preparat.
Maspex România, unul dintre cei mai mari jucători din industria băuturilor şi a produselor alimentare, a terminat anul 2024 cu o cifră de afaceri de 1,25 miliarde de lei, în creştere cu circa 9% faţă de anul precedent, arată datele de la Ministerul de Finanţe. Avansul este mai mic decât cel din 2023, însă compania continuă şirul creşterilor de mai bine de un deceniu. Profitul net al producătorului s-a ridicat la 177,6 milioane de lei, mai mare cu 15% faţă de anul precedent.