Retail&Agrobusiness

Cum explică un manager din industria alimentară impactul majorării salariilor din industrie?

Ionuţ Ilie, general manager al Ice Cream, Unilever South Central Europe: Va trebui să acomodez un sfert de milion de euro costuri suplimentare în mijlocul unui ciclu de business. O să am la masă colegi care lucrează pentru industria alimentară şi care de azi nu vor mai avea taxe şi vor avea un salariu mai mare, însă colegii lor de alături nu

Cum explică un manager din industria alimentară...

Autor: Alexandra Matei

01.06.2022, 18:27 188

♦ Creşterea salariului minim cu 18% pentru 300.000 de angajaţi din agricultură şi din industria alimentară este una dintre cele mai importante modificări legislative din această perioadă, care intră în vigoare astăzi, 1 iunie 2022. @ Pentru managerii din industria alimentară este cu atât mai complicat să îşi desfăşoare activitatea eficient în perioada următoare şi să îşi gestioneze toate costurile, dat fiind faptul că pentru această lege nu există elemente de aplicare foarte clare.

Modificările legislative cu impact în piaţa muncii, iniţiate şi aprobate de către Guvern şi Parlament în prima parte a acestui an, îi pun în dificultate pe managerii din industriile vizate. Lipsa de predictibilitate este vizibilă în cazul acestor modificări, iar un exemplu concret este cel al adoptării legii privind creşterea salariului minim cu 18% în industria alimentară şi în agricultură.

Ionuţ Ilie, director general al Ice Cream, Unilever South Central Europe, este unul dintre managerii din din industria alimentară, puşi astăzi în faţa faptului împlinit şi nevoiţi să îşi regândească toate costurile în mijlocul unui ciclu de business.

„Un exemplu foarte recent şi foarte simplu de predictibilitate este noua lege despre industria alimentară. Eu azi voi avea o problemă simplă, în care va trebui să acomodez un sfert de milion de euro costuri supliementare în mijlocul unui ciclu de business. Totodată, o să am la masă colegi care lucrează pentru industria alimentară şi care de azi nu vor mai avea taxe şi vor avea un salariu mai mare, însă colegii lor de alături nu. Iar eu trebuie să le explic asta şi nu numai să le explic, dar să găsesc o soluţie. Aceşti oameni politici nu înţeleg, nu au făcut business niciodată şi nu ştiu care este impactul în perioada următoare”, a spus Ionuţ Ilie în cadrul conferinţei ZF Reindustrializarea României.

Creşterea salariului minim cu 18% pentru 300.000 de angajaţi din agricultură şi din industria alimentară este una dintre cele mai importante modificări legislative din această perioadă, care intră în vigoare astăzi, 1 iunie 2022.

Astfel, salariul minim creşte de la 2.550 de lei brut pe lună la 3.000 de lei brut pe lună în perioada iunie-decembrie 2022 pentru unii salariaţi din industria alimentară şi din agricultură. În valori nete, salariile minime ale angajaţilor din aceste sectoare vor creşte cu 250 de lei pe lună, de la 1.524 de lei net în prezent la 1.774 de lei net.

Ca urmare a acestei majorări, angajatorii vor fi scutiţi de plata unor taxe şi impozite, după modelul facilităţilor acordate anterior în construcţii, arată Legea nr. 135/2022 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din Monitorul Oficial nr. 489/17 Mai 2022.

Această lege, susţine directorul general al Ice Cream, Unilever South Central Europe, a fost votată recent după nişte dezbateri mai mult interne decât publice şi nu a existat nicio consultare în prealabil.

Totodată, adaugă el, pentru managerii din industria alimentară este cu atât mai complicat să îşi desfăşoare activitatea eficient în perioada următoare şi să îşi gestioneze toate costurile, dat fiind faptul că pentru această lege nu există elemente de aplicare foarte clare.

„Deşi codul fiscal spune foarte clar că orice modificare în zona de fiscalitate ar trebui aplicată după cel puţin şase luni, eu aş spune întotdeauna să intre în vigoare de la 1 ianuarie, pentru ca oamenii să înţeleagă ce au de făcut pentru ciclul de business următor”, a mai adăugat Ionuţ Ilie.

La nivelul companiei sunt circa 1.000 de agnajaţi pe divizia de îngheţată, respectiv producţie, distribuţie şi retail.

Directorul general al Ice Cream, Unilever South Central Europe mai spune că una dintre marile probleme este lipsa forţei de muncă, venită odată cu plecare românilor în alte ţări.

„Noi avem două fabrici în zona Prahova, unde deja lipsa de forţă de muncă se simte. Mă uit la Suceava, unde avem fabrica de îngheţată pe care am preluat-o acum câţiva ani şi unde lipsa forţei de muncă depăşeşte orice imaginaţie, mai ales pe zona de specialişti – nu găseşti un inginer bun. Oamenii sunt plecaţi. Au plecat în Italia, Spania, Germania.”

El nu vede o soluţie în ceea ce priveşte recuperarea forţei de muncă. Acesta menţionează că problema nu mai sunt neapărat salariile, ci faptul că oamenii caută acum, pe lângă un pachet salarial atractiv, uşurinţă în lucru cu administraţia, infrastructură educaţională sau servicii de sănătate.

Ionuţ Ilie este de părere că, pentru a fi un business industrial profitabil, este esenţial să existe predictibilitate, instituţii publice înalt profesionalizate, infrastructură şi forţă de muncă.

„Vorbim de infrastructură, şi nu doar rutieră sau feroviară, ci şi energetică sau educaţională. E nevoie, apoi, de nişte politici publice conectate la viitor pe care acum nu le simţim şi nu le vedem. Cred că ar mai trebui nişte instituţii ale statului sau nişte corpuri înalt profesionalizate care să ajute industriile. Aşadar, avem nevoie de predictibilitate, instituţii publice înalt profesionalizate, infrastructură şi forţă de muncă.”

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO