Retail&Agrobusiness

Dan Balaban, Davino: Circa 90% din vinurile noastre se vând în HoReCa şi 90% din localuri s-au închis

Dan Balaban, Davino: Circa 90% din vinurile noastre se...

Autor: Cristina Roşca

17.03.2020, 14:26 176

Producătorul de vin Davino din zona Dealu Mare, activ pe segmentul premium al pieţei de profil, spune că deşi vânzările au scăzut drastic, compania este solidă financiar pentru a rezista în următoarea perioadă. Dan Balaban, cofondatorul afacerii, afirmă că producătorul de vin are o serie de scenarii, însă totul depinde de ce măsuri va lua statul în următoarea perioadă.

“Dacă statul cere bani de taxe, supravieţuim puţin, maximum două luni. Dacă nu, avem o situaţie mai fericită noi şi atunci putem rezista până în iulie-august. Acestea sunt doar situaţii aplicabile Davino, nu întregii industrii.”
El spune că Guvernul nu are forţa să susţină întregul business românesc cum e cazul în alte ţări, dar este necesar ca să amâne 2-3 luni plata impozitelor şi a taxelor.

“Cred totuşi că ar trebui să susţină 100% businessurile din industriile afectate flagrant precum HoReCa.”

Un exemplu în acest sens este cel al Danemarcei unde statul a anunţat că va susţine în proporţie de 75% salariile oamenilor din industriile afectate.

Producătorul din zona Dealu Mare este activ pe segmentul superior al pieţei, motiv pentru care 90% din vânzări le realizează în HoReCa, unde, spune Dan Balaban, 90% din jucători au închis deja localurile. Mai există doar câteva care funcţionează şi care continuă să plaseze comenzi.

“Situaţia actuală trebuie privită din două perspective. Pe de-o parte vânzările scad, nu sunt multe industrii care să nu se confrunte cu această situaţie. Pe de altă parte, înspăimântător e că nimeni nu mai plăteşte nimic. De fapt, în acest moment, aceasta e cea mai gravă situaţie.”
Mai mult, businessul e în perioada de îmbuteliere şi are sticle blocate în Italia. “Noi putem plăti, avem resurse şi putem supravieţui. Ar fi important dacă restaurantele ar funcţiona măcar la 50% din capacitate, dar aşa, nu au efectiv de unde plăti.”

Omul de afaceri spune că în perioada asta, prin comparaţie, se remarcă o creştere a vânzărilor în magazinele specializate, produsele Davino fiind listate în 20-30 de magazine. Acestea contribuiau însă cu doar 10% la business, şi chiar după creşterea actuală nu au vânzări semnificative.

“Nu ne gândim să intrăm în retailul de masă (supermarketuri, hipermarketuri, etc). În acest moment nu aş strica această construcţie de ani de zile a businessului. Vedem apoi ce se întâmplă. Un lucru bun pe care l-a facut acest virus este că ne-a dat timp să reflectăm şi să gândim viitorul.”
Davino are în zona Dealu Mare 70 de hectare de viţă-de-vie în proprietate. Lucrează alte 17 hectare luate în arendă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO