Retail&Agrobusiness

Dan Trifu, Vel Pitar: România importă constant pâine congelată, pe care lanturile de magazine o decongelează şi o vând ca proaspătă

Dan Trifu, Vel Pitar: România importă constant pâine...
17.10.2016, 13:26 2221

E greu să faci produse congelate fără să conţină produse petrochimice. Dacă mănânci zilnic aceste produse, mai ales când nu vezi ingredintele, nu e bine deloc, a declarat Dan Trifu, vicepreşedinte, Vel Pitar, în cadrul ZF AGRIBUSINESS 2016.

Agricultorul român are nevoie de parteneri în industria alimentară şi lanţul de distribuţie. Nu mai există producători de utilaje de panificaţie în România aşa că folosim ce are şi neamţul şi polonezul. Avem standarde de calitate mari.

La ambalaje de polipropilenă nu avem producători români aşa că importăm. Vedem constant legi care distorsionează mediul şi instituţii care nu îşi fac treaba.

În 2015 industria de panificaţie a fost cea mai putin profitabilă din UE, potrivit Eurostat. Acest sector a beneficiat de investiţii mari în ultimii ani, în utilaje. Dar românii sunt încă păcăliţi. Importăm constant pâine congelată, pe care lanturile de magazine o decongelează şi o vând ca proaspătă.

Oamenii cred că e făcută pe loc, dar ea are 5-7 luni deja. Legiuitorul ar trebui să intărească legislaţia. 40-45% din piaţă e franzela albă neambalată, care nu există în alte ţări. Uneori se ia un astfel de produs şi îl ambalează într-o folie. Sunt produse proaspete care nu s-au vândut şi sunt ambalate şi plasate pe raft, fără să apară nicăieri ingredientele. Pâinea ambalată a ajuns a 60%. La nivelul pieţii este cam 50-50%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO