Retail&Agrobusiness

DCH International, danezii care controlează Premium Porc Group, şi-au diminuat afacerile de la peste 90 mil. euro în 2019 la 77 mil. euro anul trecut. Compania a înregistrat cel mai mic profit din istorie, de 0,2 mil. euro

DCH International, danezii care controlează Premium Porc...

Autor: Florentina Niţu

27.05.2021, 11:40 216

DCH International, holding danez specializat în producţia de porcine la scară largă, care controlează pe plan local compania Premium Porc Group, unul dintre cei mai mari producători de carne de porc, a încheiat anul 2020 cu o cifră de afaceri de 77,2 milioane de euro înainte de aplicarea ajustărilor, influenţată negativ de preţurile scăzute la carnea de porc la sfârşitul anului 2020, potrivit reprezentanţilor companiei. Grupul Premium Porc a avut în anul 2019 o cifră de afaceri de peste 91 milioane euro şi un număr de 475 de angajaţi, conform informaţiilor furnizate anterior.

Oficialii Premium Porc Group spun că preţul mediu al cărnii de porc în 2020 a fost de 1,52 euro pe kg viu, cu 7% mai mic decât în 2019. În plus, în 2020, producţia totală de porci a ajuns la 427.000 capete în cele 10 unităţi de producţie ale companiei din România, sub capacitatea nominală a grupului, din cauza întreruperii producţiei la una din fermele de scroafe ca urmare a unui focar de pestă porcină africană identificat la începutul anului 2020. În anii anteriori, grupul avea o capacitate de producţie de circa 600.000 de capete de porci.

Totodată, în 2020, DCH International, compania-mamă a Premium Porc Group, a înregistrat un profit redus considerabil, în valoare de aproximativ 0,2 milioane de euro înainte de aplicarea ajustărilor negative de valoare pentru stocul de animale. „Este cel mai slab rezultat al companiei de la intrarea pe piaţa din România în urmă cu peste 15 ani, reflectând impactul puternic al pestei porcine africane asupra activităţii sale”, explică reprezentanţii firmei.

Ajustările negative de valoare pentru stocul de animale au fost în cuantum de -10,7 milioane de euro, ceea ce a dus la înregistrarea unei pierderi importante pentru anul 2020. În general, performanţa financiară a fost afectată negativ de costurile directe şi indirecte generate de pesta porcină africană, acestea ridicându-se la o valoare de aproximativ 8,3 milioane de euro. „Din cauza pestei, productivitatea a scăzut la 30 de porci produşi pe scroafă”, au subliniat reprezentanţii Premium Porc.

Liderul pieţei cărnii de porc este grupul chinez Smithfield, cu afaceri de peste 1,3 miliarde de lei în 2020.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO