Retail&Agrobusiness

De ce importam mai multă carne de vită decât exportăm? Radu Timiş, şeful Cris-Tim: „Mai mult de una-două ferme de vită Black Angus nu avem pentru restaurante”

De ce importam mai multă carne de vită decât...

Autor: Roana Rotaru

27.12.2016, 16:40 1217

Exportul de carne de bovină proaspătă, refrigerată sau congelată a crescut cu 36% în primele nouă luni ale anului faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, ajungând la peste 20 milioane de euro, potrivit celor mai recente date furnizate de Institutul Naţional de Statistică.

România rămâne însă net imporatatoare de carne de vită, importând de trei ori mai multă carne de vită decât exportă, din punct de vedere valoric. În primele 9 luni ale anului importurile de carne de vită au depăşit 53 de milioane de euro, înregistrând o creştere de 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

 „Dacă ne referim la ce înseamnă piese de valoare, gen muşchiulet, antricot… mai mult de una două ferme de vită Black Angus nu avem pentru restaurante. Dacă  ne referim la carne de vită pentru pasta de mici, că aici este baza la noi, eu ştiu că se foloşeste de pe plan local. Piesele de specialitate sunt însă mult mai scumpe decât carnea care se foloseşte pentru pasta de mici”, a declarat pentru ZF Radu Timiş, proprietarul Cris-Tim.

În perioada ianuarie-septembrie 2016 România a exportat carne de vită proaspătă şi refrigerată la un preţ mediu de 2,6 euro per kilogram, cu 30% mai ieftin faţă decât a plătit pentru aceeaşi categorie de produs din import.

În 2015, însă, România a vândut la export carne de vită proaspătă sau refrigertă la un preţ mediu de 3,4 euro pe kilogram, cu 50% mai scump faţă decât a cumpărat din import, potrivit calculelor ZF realizate pe baza datelor furnizate de INS.

„Noi cumpărăm puţină vită, dar am văzut câteva oferte de carne de vită din Polonia şi era preţul mai mic ca la noi. Eu zic că preţul e unul dintre motivele pentru care aducem multă carne de vită din import. Pe de ală parte, sunt insuficiente ferme de vaci de carne. Doar în  zonele de munte o să vedeţi vite mai multe. Spre exemplu, abatoarele din Suceava cumpără carne de vită doar de la populaţie că ferme nu există”, a declarat pentru ZF Rusu Marcel, unul dintre cei mai mari producători de preparte din carne din Moldova.

Încă de la începutul lunii august fermierilor români li se permite să exporte bovine vii destinate sacrificării imediate (vaci de carne-n.red) în Turcia, în urma unor negocierilor purtate în luna mai a acestui an, între ministrul agriculturii, Achim Irimescu şi omologul său turc. Problema, însă, este că fermierii români nu au suficiente vaci de carne, aceştia crescând în marea parte bovine pentru lapte. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO