Retail&Agrobusiness

Deloitte România a asistat grupul mexican Bimbo, cea mai mare companie de panificaţie din lume, în intrarea pe piaţa din România prin achiziţia liderului local de profil Vel Pitar

Deloitte România a asistat grupul mexican Bimbo, cea mai...

Autor: Cristina Bellu

28.03.2023, 11:34 951

Deloitte România a asistat compania mexicană de panificaţie Grupo Bimbo, liderul global în domeniu, în preluarea principalului jucător din piaţa locală de profil Vel Pitar de la fondul de investiţii american NCH Capital.

Tranzacţia, care marchează intrarea Grupo Bimbo pe piaţa din România, a fost finalizată la începutul anului 2023.

Deloitte România a coordonat procesul de achiziţie şi a asistat Grupo Bimbo pe tot parcursul tranzacţiei prin intermediul echipei de corporate finance, formată din Radu Dumitrescu, Partener Coordonator, Florin Păunescu, Director, Angelos Fragkos, Manager, şi Ruxandra Vasile, Asociat Senior.

Echipa de servicii de suport în tranzacţii, formată din Vlad Bălan, Director, Laura Necşuliu, Asociat Senior, Andreea Voinea, Asociat Senior, şi Andrea Artin, Asociat, a acoperit procesul de due diligence financiar, în timp ce echipa de investigare a fraudelor, alcătuită din Burcin Atakan, Partener, Irina Chiriac, Director adjunct, Laura Avram, Asociat Senior, Emil-Ioan Borza-Dediu, Asociat Senior, şi Vasile Beleuţă, Asociat Senior, a asigurat procesul de due diligence în linie cu prevederile legii privind faptele de corupţie (Foreign Corrupt Practices Act - FCPA).

Echipa multidisciplinară i-a inclus, de asemenea, pe experţii în fiscalitate Dan Bădin, Partener, Mihaela Iacob, Manager Senior, Laura Bobar, Manager Senior, Ana Irina Bica, Consultant Senior, şi Ioana Sireţchi, Consultant Senior, care au acoperit procesul de due diligence fiscal şi au oferit consultanţă fiscală, şi pe avocaţii Florentina Munteanu, Partener, Gabriela Ilie, Senior Managing Associate, şi Irina Picos, Senior Associate, de la Reff & Asociaţii Î Deloitte Legal, care au asigurat demersul de due diligence în dreptul muncii.

„Finalizarea acestei tranzacţii de referinţă este rezultatul mai multor luni de muncă pe tot parcursul anului trecut şi marchează intrarea celei mai mari companii de panificaţie din lume pe piaţa din România”, spune Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanţă Financiară, Deloitte România.

Grupul Bimbo a fost fondat în Mexic în 1945 de către Lorenzo Servitje, José T. Mata, Jaime Sendra, Jaime Jorba şi Alfonso Velasco. În 1984, compania şi-a început expansiunea exportând în Statele Unite, iar doi ani mai târziu, a creat o nouă structură organizaţională, sub numele de Grupo Bimbo, conform datelor de pe propriul site.

În prezent, Grupo Bimbo este cel mai mare producător de morărirt şi panificaţie din lume, cu activitate în 33 de ţări începând din America până în Europa. În Europa este prezent în ţări precum Franţa, Italia, Spania, Portugalia, Elveţia, Marea Britanie, Rusia şi Ucraina, potrivit datelor de pe site-ul grupului.

În 2021, a avut o cifră de afaceri de 17 miliarde de dolari, cu 137.000 de angajaţi la nivel mondial, şi estimările pentru anul 2022 sunt de 19,36 miliarde de dolari de dolari. Grupul Bimbo este listat la bursa din Mexic şi are o capitizare de piaţă de 19 miliarde de dolari la sfârşitul lunii decembrie 2022. Revista Forbes din 2017 a clasat Grupo Bimbo în Forbes Global 2000, care este un clasament realizat anual cu cele mai importante companii din lume din 2000. Preţul lui Bimbo pe piaţă era atunci de 11,8 miliarde de dolari.

Vel Pitar este o companie născută în 2001 prin fuziunea a patru fabrici din industria de morărit şi panificaţie: Mopariv - Vâlcea, Berceni – Bucureşti, Granpan - Tecuci şi Panegrano – Cluj-Napoca. Ulterior, Vel Pitar a achiziţionat şi alte companii cu acelaşi profil. În 2021, Vel Pitar a ajuns la o cifră de afaceri de 586 de milioane de lei (circa 120 mil. euro), în creştere cu 5% faţă de anul precedent, şi un profit net de 68,5 milioane de lei (14 mil. euro), în scădere cu 11% faţă de anul anterior, conform calculelor ZF pe baza datelor de la Ministerul de Finanţe. La nivelul profitabilităţii, 2020 a fost cel mai bun an din istoria companiei, potrivit aceleaşi surse.

În România, Vel Pitar deţine 10 unităţi de producţie în zece oraşe principale ale ţării şi anume în Cluj-Napoca, Târgu Jiu, Râmnicu Vâlcea, Piteşti, Braşov, Giurgiu, Iaşi, Tecuci (jud. Galaţi), Pantelimon (jud. Ilfov) şi Chitila (jud. Ilfov), conform datelor oferite de reprezentanţii companiei. Anterior a mai avut o fabrică la Balş (jud. Olt) şi una în cartierul Berceni din Bucureşti, dar le-a închis.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO