Update: Proiectul de lege privind etichetarea laptelui a trecut de Senat şi Camera Deputaţilor, urmând ca legea să fie promulgată de preşedintele României, Klaus Iohannis. Ulterior, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, va notifica Comisia Europeană în legătură cu măsurile cuprinse în prezenta lege şi va specifica motivele care au stat la baza lor. Lege va intra în vigoare în45 de zile de la comunicarea deciziei Comisiei Europene.
Astăzi în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor se va discuta un proiect de lege care vrea să aducă noi reglementari privind etichetarea laptelui. Mai exact, deputaţii vor ca pe cutiile de lapte să fie clar scris dacă acesta conţine lapte praf sau nu, în ce procent, sau dacă lapte scos la vânzare provine de la vacile din România sau doar este amabalat în ţară, iar pe etichetă apare scris „lapte românesc”.
„O statistică publicată de Consiliul Concurenţei dezvăluie că doar 63% din laptele de consum din supermarket şi hipermarketuri este românesc, 36% fiind importat din ţările Uniunii Europene şi 1% din statele din afara Uniunii Europene. Dacă se citeşte pe eticheta pungii sau cutiilor de lapte <<Fabricat în România >> nu înseamnă că acesta provine de la vacile din România, ci doar a fost amabalat la noi. Populaţia în general este păcălită prin ultizarea denumirii de lapte de vacă sau lapte autentic, deorece nu este acel aliment care este obţinut direct de la vacile de lapte. Acel lapte proaspăt pentru consum este un amestec cu lapte praf, a cărui valoare nutriţională este foarte scăzută”, arată un document publicat pe site-ul Camerei Deputaţilor care conţine motivele expuse de cei cinci deputaţi care au iniţiat proiectul de lege.
Deputaţii cer noi reglementări privind etichetarea laptelui, pentru ca cei care îl cumpără să fie bine informaţi. Astfel, ei vor ca pe etichetă să fie trecut procentul de lapt praf pe care acesta îl conţine, dacă îl conţine, sau menţiunea că „Nu conţine lapte praf”. În plus, au cerut ca menţiunea „Produs natural” să aibă dreptul să fie ultilizată doar cei care folosesc în proporţie de 100% ca materie primă laptele natural provenit de la vaci, bivoliţe, oi şi capre, fără a avea în compoziţie înlocuitori de lapte sau lapte praf. În ceea ce priveşte folosirea menţiunii „Produs românesc” doar cei care folosesc în proporţie de 100% lapte materie primă provenit din fermele din România vor avea dreptul să scrie acest lucru pe etichetă.
Dacă proiectul de lege va fi adoptat cei care nu respectă noile reglementări vor fi sancţionaţi cu amendă de la 20.000 lei la 25.000 lei şi retragerea pe timp de 6 luni a autorizaţiei de funcţionare a producătorilor sau comercianţilor, după caz.