Retail&Agrobusiness

Doar 10% dintre cele mai puternice 100 de francize din lume sunt în România. Jumătate sunt restaurante fast-food

Doar 10% dintre cele mai puternice 100 de francize din...

Autor: Cristina Roşca

06.11.2019, 00:07 4296

Doar 10 dintre cele mai puternice 100 de francize de la nivel mondial sunt prezente în România, iar acestea provin aproape exclusiv dintr-un singur domeniu, HoReCa. Mai exact, lanţurile de tip fast-food - în frunte cu McDonald’s, KFC şi Pizza Hut - şi lanţurile hoteliere de top - în special cele din grupul Hilton - şi-au pus România pe hartă.

Singura excepţie este franciza Re/Max din sectorul imobiliarelor, arată o analiză a Ziarului Financiar bazată pe clasamentul realizat de revista Entrepreneur.

McDonald’s este cea mai puternică franciză din lume, gigantul american din industria fast-food fiind prezent pe piaţa din România din 1995, întâi direct şi apoi în sistem de franciză, operat de grupul maltez Premier Capital.

De altfel, în prezent toate numele mari din industria restaurantelor şi cafenelelor care au intrat pe piaţa din România sunt venite în francize.

În topul revistei Entrepreneur, între primele 100 de francize, cele mai multe sunt concepte de restaurante, cafenele şi hoteluri, fie că este vorba de formate de tip fast-food, de restaurante mixte sau cu specific. De altfel, şi pe piaţa locală restaurantele şi cafenelele au atras unele dintre cele mai multe francize, fie că este vorba de concepte româneşti sau internaţionale.

Un număr de 406 concepte sunt active în piaţa de francize din România, fiind vorba de conceptele care au cel puţin o unitate operaţională. Din total, puţin peste 100 sunt concepte de HoReCa, adica 25%.

Totuşi, ponderea acestui sector este cea care a crescut cel mai puternic în perioada 2015-2019, mâncând din cota retailului.

Un avantaj al acestor businessuri este că necesită investiţii mai mici.

În clasamentul revistei Entrepreneur, pe lângă conceptele de HoReCa se găsesc şi afaceri din retail, educaţie sau asistenţă pentru bătrâni şi persoane cu dizabilităţi. Niciunul dintre aceste businessul nu şi-a pus încă România pe hartă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO