Retail&Agrobusiness

Două combinate chimice din România au fost scoase la vânzare prin negociere directă cu investitorii. Suma totală pentru ambele fabrici porneşte de la 160 mil. lei (32 mil. euro)

Două combinate chimice din România au fost scoase la...

Autor: Cristina Bellu

22.10.2024, 11:55 861

Combinatele de îngrăşăminte chimice Donau Chem din Turnu Măgurele şi Ga Pro Co din judeţul Neamţ vor fi scoase din nou la vânzare,  prin negociere directă cu investitorii, anunţă lichidatorul judiciar Sierra Quadrant.

"Am ales negocierea directă cu posibilii investitori în primul rând pentru a maximiza potenţialul de vânzare, iar apoi pentru a identifica firmele capabile financiar şi interesate să repună aceste business-uri în circuitul economic", explică Ovidiu Neacşu, partener coordonator Sierra Quadrant.

În urma evaluărilor, Donau Chem va avea un preţ de pornire de 89,4 mil. lei, iar Ga Pro Co de 70,9 mil. lei, plus TVA.

Vânzarea combinatului Donau Chem prin metoda de negociere directă a fost votată de toţi creditorii. La fel, şi în cazul Ga Pro Co, cu excepţia Interagro.

"Creditorii Interagro, companie aflată la rândul său în insolvenţă, au fost cei care s-au opus şi nu au mandatat reprezentanţii societăţii în Adunarea Generală a Creditorilor de la Ga Pro Co să dea un vot pozitiv. Este important de precizat că statul român, prin creditorul minoritar ANAF, susţine metoda de vânzare prin negociere directă a GA Pro Co în locul propunerii vehiculate de unii creditori de a se merge pe varianta de licitaţie publică în care ofertele pot coborî până la 30% din valoarea menţionată în raportul de evaluare cu cel mai bun preţ", precizează Ovidiu Neacşu.

Principiile care guvernează procedura de negociere directă sunt maximizarea averii celor două combinate, siguranţa încasării preţului cel mai bun şi principiul celerităţii, toate subsumate respectarii normelor legale naţionale şi europene, susţin experţii de la Sierra Quadrant.

"Lipsa producţiei afectează direct agricultura, un sector esenţial pentru economia naţională. În contextul războiului din Ucraina, problema capătă o dimensiune nu doar naţională, ci şi regională, destabilizând lanţurile de aprovizionare şi sporind nevoia de soluţii locale pentru asigurarea fertilizanţilor necesari agriculturii", afirmă Ovidiu Neacşu.

Platforma industrială GA-PRO-CO Chemicals din judeţul Neamţ este formată dintr-un teren intravilan de 719.297 mp şi clădiri/constructii speciale, iar combinatul Donau Chem are un teren de 1.433.710,00 mp alături de clădiri şi constructii speciale ce deservesc procesului de producţie.

În ambele cazuri, combinatele dispun de instalaţii de uree, amoniac, acid azotic, azotat de amoniu/nitrocalcar şi îngrăşăminte lichide. Patrimoniul mai include mijloace de transport auto şi feroviar.

"Avem nevoie de o soluţie optimă, viabilă, pentru a exploata potenţialul celor două combinate, iar vânzarea prin negociere directă este cea mai rapidă cale către relansarea acestor afaceri în contextul interesului tot mai mare al investitorilor, mai ales din perspectiva potenţialului de export", a mai precizat Ovidiu Neacşu.

Condiţiile de participare la negocierea directă şi documentele necesare ofertantului pentru înscriere se regăsesc în caietul de sarcini, care poate fi achiziţionat de la sediul lichidatorului judiciar din Bucureşti.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Conferințele Ziarul Financiar și Business Magazin în 2025