Retail&Agrobusiness

Dragoş Damian, CEO al Terapia Cluj: Criza de medicamente ieftine din Europa va deveni foarte serioasă în cinci ani

Dragoş Damian, CEO al Terapia Cluj

Dragoş Damian, CEO al Terapia Cluj

Autor: Georgiana Mihalache

16.07.2019, 08:25 360

Presiunea pe industria producătoare de medicamente din Europa, care vine din suprareglementări cum este şi directiva serializării medicamentelor pentru a nu fi falsificate, dar şi din creşterea numărului de persoane vârstnice, va duce la dispariţia medicamentelor ieftine la nivel european, susţine Dragoş Damian, CEO al Terapia Cluj, cel mai mare producător de medicamente din România după vânzări.

„Există un element de urgenţă în deciziile care trebuie luate de UE. Criza de medicamente ieftine, care izbucneşte când într-o ţară, când în alta şi e remediabilă deocamdată, ameninţă a deveni foarte serioasă în următorul ciclu de cinci ani“, a spus Dragoş Damian.

El estimează că în jur de 75 de milioane de persoane vor avea nevoie de finanţare în sănătate în următorii ani la nivel european, în timp ce subproducţia medicamentelor şi presiunea pe costuri vor duce la închiderea mai multor fabrici.

„Implementarea directivei de comba­tere a falsificării medicamentelor va duce la închiderea altor circa 100 de situri de fabricaţie din UE care nu se vor putea con­forma din cauza costurilor ridicate“, a mai spus Dragoş Damian.

Serializarea medicamentelor presupune ca fabricile de medicamente să investească în sisteme prin care să pună pe cutiile de medicamente o serie de coduri prin care cutia eliberată cu prescripţie medicală să nu poată fi desfăcută sau falsificată.

„Fuziunile din industrie, cerinţele de re-tehnologizare şi presiunile pe costuri, la materiile prime şi materiale, la utilităţi şi la resursa umană au închis peste 500 de situri la nivel global, astfel încât oferta de medicamente este în scădere“, a mai adăugat şeful Terapia.

România mai are puţine fabrici care produc local medicamente, în piaţă activând circa 120 de firme care au ca domeniu de activitate fabricarea produselor farmaceutice (CAEN 2120).

Terapia, Zentiva, Antibio­tice, Sandoz şi Biofarm au fost în 2018 cei mai mari cinci producători de medica­mente cu fabrici pe piaţa locală, iar cifra lor de afaceri a ajuns la 2 miliarde de lei, arată o analiză a ZF pe baza datelor de la mfinante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO