Retail&Agrobusiness

Este oficial: Firmele vor putea să îşi scadă costurile caselor de marcat. Legea, promulgată de Iohannis

Este oficial: Firmele vor putea să îşi scadă...

Autor: Gabriel Pecheanu

24.07.2020, 14:42 2094

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care permite firmelor să să îşi scadă costurile caselor de marcat, introduse obligatoriu de stat.

Preşedintele Klaus Iohannis, a semnat, vineri, Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum şi pentru completarea Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activităţi, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Potrivit legii iniţiate de USR, toate firmele vor putea să îşi scadă costurile caselor de marcat, introduse obligatoriu de stat.

„În ultimii ani, antreprenorii au fost obligaţi să îşi schimbe casele de marcat de mai multe ori pentru că statul a schimbat legislaţia şi nu a fost în stare să elaboreze norme predictibile. Între 2017- 2019, în perioada guvernării PSD, au existat nu mai puţin de 4 modificări legislative, cu privire la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, iar asta fără a pune la socoteală hotărârile de guvern şi ordinele de ministru care reglementează casele marcat”, conform USR.

Potrivit sursei citate, toate aceste modificări legislative au înseamnat costuri pentru antreprenori şi cele mai afectate au fost mereu firmele mici, cele care nu sunt plătitoare de TVA şi nu îşi pot deduce aceste cheltuieli. Costurile unei case de marcat, de peste 1.000 de lei sau peste 2.000 de lei dacă are şi cititor de coduri, „este unul mare mai ales pentru un mic antreprenor care are un magazin într-o comunitate locală de exemplu”.

Până acum, dacă firma nu este plătitoare de TVA, casa de marcat nu este o cheltuială deductibilă.

Propunerea legislativă a USR, iniţiată de deputaţii Claudiu Năsui şi Cristina Prună, permite tuturor firmelor să îşi scadă costurile caselor de marcat din impozitul pe profit. Atâta timp cât statul român nu este în stare să elaboreze norme predictibile, care să fie în beneficiul mediul de afaceri, atunci măcar să acorde companiilor posibilitatea de a-şi scădea cheltuiala (pe care, din nou, statul o impune) din impozitul pe care trebuie să-l achite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO