ZF 24

Cum a evoluat consumul de bunuri FMCG în ultimele patru luni. Goana după cumpărături de la jumătatea lunii martie, cu creşteri de vânzări de 80%, a ajuns o amintire. În următoarea lună avansul a fost de doar 7-15%

Cum a evoluat consumul de bunuri FMCG în ultimele patru...

Autor: Cristina Roşca

08.05.2020, 19:30 481

♦ Vânzările de bunuri de larg consum, respectiv alimente, produse de îngrijire personală şi a locuinţei, au crescut cu 22% în primele 16 săptămâni din 2020 comparativ cu aceeaşi perioadă din anul anterior ♦ Ritmul este de două ori mai rapid faţă cel înregistrat la începutul de an 2019 comparativ cu primele 16 săptămâni din 2018 ♦ Creşterea e susţinută de efervescenţa din comerţul alimentar în primele săptămâni de la instaurarea stării de urgenţă.

Măsurile luate de autorităţi în luna martie pentru a asigura distanţarea socială şi limitarea mişcării po­pu­laţiei s-au resimţit în con­sumul privat, mai exact, în perioada 9-15 mar­tie vânzările de bunuri de larg consum au înregistrat o creştere de 79% comparativ cu aceeaşi săptămână a anului anterior. Acesta a fost un nivel maxim de creştere atins în acest an, avansul fiind susţinut de o efervescenţă a cumpărăturilor, românii optând în acea perioadă pentru a face provizii ce urma să le asigure supravieţuirea la domiciliu pentru o mai lungă perioadă de timp.

În săptămâna ce a urmat - 16-22 martie - avansul s-a temperat la aproape jumătate (39%), pentru ca apoi ritmul să revină în sfera uzuală. Astfel, datele companiei de cercetare de piaţă Retail Zoom arată că încă din ultima săptămână din martie apetitul de cumpă­ră­turi al românilor a revenit la normal, postând rate de creştere similare celor dintr-o pe­rioadă normală, anterioară pandemiei. Mai exact, în următoarele patru săptămâni - până la jumătatea lunii aprilie, cele mai recente date - ritmul a variat între 7 şi 15%. Astfel, nici măcar sărbătorile pascale nu au reuşit să îi determine pe români să îşi deschidă foarte mult buzunarele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO