Retail&Agrobusiness

Fermierii au investit în digitalizare şi tehnologizare în ultimii zece ani, dar nu au oameni care să „conducă“ utilajele performante sau roboţii

O dronă pentru aplicarea tratamentelor pentru protecţia plantelor costă 20.000 de euro, dar include şi echipamentele şi consultanţa, spune Raul Guşeilă, administrator al companiei Riagro Experimental, care comercializează drone agricole.

O dronă pentru aplicarea tratamentelor pentru protecţia plantelor costă 20.000 de euro, dar include şi echipamentele şi consultanţa, spune Raul Guşeilă, administrator al companiei Riagro Experimental, care comercializează drone agricole.

Autor: Florentina Niţu

09.10.2022, 11:25 898

♦ „O fermă digitalizată câştigă din economii. Un aspect cheie ca tehnologia să fie implementată este acela de a avea chief technology officer.“

În ultimul deceniu, fermierii români, care lucrează de la 50 de hectare până la câteva mii sau zeci de mii de hectare, au cumpărat din bani proprii sau fonduri europene senzori care să măsoare necesarul de apă din sol, drone care să pulverizeze fungicide sau erbi­cide ori roboţi care să le mulgă vacile pentru a-şi eficientiza procesele în fermă şi a-şi creşte profitabilitatea. Însă o parte dintre ei s-au lovit de lipsa personalului cali­ficat în acest sens, astfel că potenţialul teh­no­logiilor este irosit. Nevoia unei ferme digi­talizate a revenit acum în atenţie, în con­textul în care într-o perioadă de criză an­tre­prenorii caută soluţii pentru eficientizare şi una dintre ele ar fi angajarea unui chief technology officer care să pună lucrurile în mişcare, consideră jucătorii din agrobusiness.

„Realitatea este că în situaţii de criză căutăm soluţii cu aplicabilitate şi care au efecte măsurabile. Agricultura digitală înseamnă să punem la treabă utilaje performante, să folosim tehnologie digitală, să folosim sateliţi, să putem să interpretăm şi să înregistrăm anumite date, astfel încât agricultura să devină performantă. În acest proces ai nevoie de oameni, iar punctul cheie reprezintă aducerea în fermă a unui om tânăr cu o pregătire tehnologică, care să joace rolul tehnicianului de sisteme informatice“, a spus pentru ZF Florian Ciolacu, director executiv al Clubului Fermierilor Români. În data de

3 octombrie tinerii fermieri membri în Clubul Fermierilor Români au avut o întâlnire pentru proiectul Agrinnovator, iar principalele proiecte de lucru au fost transformarea digitală a agriculturii şi agricultura bioregenerativă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO