Retail&Agrobusiness

Fermierii care nu şi-au vândut porumbul la recoltare câştigă acum cu 30 de lei pe tonă mai mult. Stocarea rapiţei a fost însă o alegere păguboasă

Fermierii care nu şi-au vândut porumbul la recoltare...

Autor: Roana Rotaru

06.02.2018, 11:42 291
Fermierii români care au amânat să-şi vândă porumbul la recoltare, în speranţă unui preţ mai bun, obţin acum cu 30 de lei mai mult pe tona de porumb decât la recoltare, potrivit unei analize realizate de Agro Go - o platformă de informare şi tranzacţionare a cerealelor.
 
În perioada recoltării, octombrie 2017, preţul porumbului era de aproximativ 630 lei pe tonă, iar acum este în jurul valorii de 660 lei pe tonă, potrivit sursei citate.
 
De asemnea, stocarea s-a dovedit a fi o decizie bună şi în cazul culturii de  floarea-soarelui, unde preţul este în creştere în această perioadă, de la de 1.315 lei pe tonă în septembrie 2017, la 1.330 lei pe tonă în prezent, potrivit Agro Go.
 
Stocarea producţiilor agricole nu se dovedeşte întotdeauna a fi o strategie bună, preţul grâului fiind actualmente cu 15 de lei mai mic decât în perioada recoltării, în timp ce preţul rapiţei a scăzut cu peste 100 lei.
 
„Judecând după preţurile de la început de februarie 2018, stocarea porumbului şi a culturii de floarea-soarelui s-a dovedit a fi uşor avantajoasă, în vreme ce stocarea rapiţei a fost o alegere păguboasă. Acest lucru se mai poate schimba pentru unele produse, în lunile care vor veni. De exemplu, preţul grâului, deşi în contractele futures de pe burse se vede doar o creştere nesemnificativă, poate fi influenţat de nevoile procesatorilor locali şi poate avea o evoluţie variabilă, în funţie de zonă”, a spus Vasile Topac, cofondator Agro Go.
 
La recoltare, în iulie 2017, preţul mediu al grâului în portul Constanţa era în jur de 725 lei pe tonă. În această săptămână, preţul grâului este circa 710 lei lei tonă, potrivit Agro Go.
 
În perioada recoltării, iulie 2017, rapiţa a avut un preţ mediu de 1.730 lei pe tonă, în vreme ce acum preţul  este de 1.610 lei/tonă, o scădere semnificativă de peste 100 lei pe tonă, potrivit sursei citate.
 
Anul 2017 a fost un an agricol foarte bun pentru România, cu producţii record la nouă culturi, potrivit reprezentaţilor ministerului Agriculturii. Pentru prima dată în istorie, România a depăşit Franţa la producţia de porumb, fermierii români fiind responsabil de aproape un sfert (22%) din producţia de porumb de la nivelul UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO