Retail&Agrobusiness

Fermierii cer derogare de la limitările privind reducerea la 50% a fertilizanţilor şi pesticidelor pentru plante, ca să producă mai multă hrană în contextul crizei actuale

Fermierii cer derogare de la limitările privind...

Autor: Florentina Niţu

07.03.2022, 13:51 187

În contextul în care o nouă criză se întrevede prin prisma conflictului ruso-ucrainean, ce va perturba pieţele globale pentru produsele agricole şi mărfurile necesare producţiei agricole, una dintre cerinţele fermierilor români este derogarea de la limitările privind reducerea la 50% a fertilizanţilor şi pesticidelor, se arată într-un comunicat de presă al Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare (AAC).

„AAC a solicitat, prin prezenţa şi activităţile desfăşurate prin intermediul Copa-Cogeca, o serie de acţiuni şi măsuri pentru adoptarea în regim de urgenţă a paşilor următori cu scopul evitării colapsului sectorului agro-alimentar autohton: derogarea de la prevederile strategiei Farm to Fork cu privire la suprafeţele necultivate pentru conservarea biodiversităţii (fără suprafeţe pârloagă, orice suprafaţă agricolă este esenţială acum) şi derogare de la limitările privind reducerea la 50% a fertilizanţilor şi pesticidelor”, potrivit AAC. Această alianţă însumează aproximativ 3.500 de fermieri care lucrează o suprafaţă totală de 2,5 milioane de hectare pe întreg teritoriul României, şi cuprinde, totodată, membri care activează în industria alimentară şi cumulează a cifră de afaceri de 24,2%, respectiv un număr de angajaţi de 15,95% din totalul sectorului agroalimentar românesc.

Reprezentanţii AAC menţionează că exporturile ruseşti de îngrăşăminte către UE reprezintă 3 miliarde euro, ceea ce înseamnă aproximativ 30% din importurile de îngrăşăminte la nivelul UE, iar în cazul României ajung şi până la 40%. „Aceste lucruri nu pot rămâne fără ecou la nivelul agricultorului român.”

„În actualul context de criză este mult mai importantă construcţia, unitatea, prezenţa activă la nivelul tuturor forurilor, decât acţiuni divergente care tind să dezbine şi să afecteze profund interesele fermierilor şi cooperativelor”, completează reprezentanţii ACC. Ei cred că în ultimii ani, sectorul agricol românesc a fost şi continuă să fie sub un real asediu. Totodată, recunosc că în continuare este nevoie de o dezvoltare durabilă şi adaptarea politicii agricole pentru prezent şi viitor.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO