Retail&Agrobusiness

Fermierii pariază 380.000 de hectare pe rapiţa din 2015 după ce au dat lovitura în vară

Fermierii pariază 380.000 de hectare pe rapiţa din 2015...

Autor: Gabriel Razi

08.10.2014, 00:05 789
Fermierii din România au însămânţat 380.000 de hectare de teren arabil cu rapiţă, suprafaţă similară cu cea de anul trecut, ceea ce înseamnă un sfert din terenurile dedicate seminţelor oleaginoase.
 
Apetitul fermierilor pentru rapiţă este alimentat de marjele de profit de 20-30% obţinute din această cultură, ce reprezintă un segment de piaţă în care se fac afaceri de 250-300 milioane de euro sezon de sezon.
 
„Deocamdată lucrurile arată bine, dar cel mai mare risc este îngheţul fără zăpadă“, spune Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
 
Apetitul constant al fermierilor pentru rapiţă vine în contextul în care recolta strânsă în vară a fost record istoric, iar agricultorii care s-au expus pe această cultură au dat o adevărată lovitură. Cantitatea record strânsă de pe câmp s-a suprapus peste o reducere mult mai lentă a preţurilor decât în cazul altor materii prime precum grâul sau porumbul. În consecinţă, marjele făcute de fermieri din rapiţă au fost peste cele de la cereale. La o productivitate de 3 tone/hectar, un fermier a încasat din rapiţă aproximativ 900 euro/hectar, ceea ce a generat o marjă de profitabilitate brută în jurul a 20%, potrivit calculelor ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO