Retail&Agrobusiness

Fermierii români au costuri mari şi nu pot concura la preţ cu furnizorii din străinătate

Fermierii români au costuri mari şi nu pot concura la preţ cu furnizorii din străinătate

Autor: Emil Popescu

13.03.2016, 17:51 496

„Nu putem să producem cantităţile de lapte pe care le produc cei din UE, nu avem tehnologia necesară, prin urmare costurile sunt mai mari; deşi calitatea este mai bună la produsele româneşti, acestea nu pot să concureze ca preţ cu cele din ţările UE. Vin cantităţi foarte mari de lapte la preţuri mici de producţie, întrucât străinii au animale care produc 10-12.000 de litri de lapte pe lactaţie, iar în România discutăm de 4.500 - 5.500 - 7.000 de litri de lapte per lactaţie, deci suntem între jumătate şi 70% din producţia altor ţări.“, spune un reprezentat al asociatiei.

Potrivit unui bilanţ publicat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, România a importat în primele 11 luni din 2015 de trei ori mai multe produse lactate comparativ cu exporturile. Importurile de lapte, smântână, iaurt, unt, brânză şi caş au avut o valoare de aproximativ 250 mil. de euro, in timp ce exporturile pentru aceleaşi produse au totalizat doar 85 mil. de euro.

Odată cu eliminarea cotelor de lapte obligatorii, fermierii din România au rămas descoperiţi în faţa celorlalte ţări, unde tehnologia modernă şi genetica sunt deja implementate, două direcţii în care România este abia la început de drum.

Fermierii români consideră că această competiţie generată de o piaţă liberă nu este o competiţie corectă, pentru că producătorii agricoli români nu doar că primesc o subvenţie mult mai mică valoric, dar nici nu o primesc atunci când au nevoie de ea. În plus, fermierii din UE au costuri de întreţinere a utilajelor mai mici, datorită unei infrasturcturi mai bune.

În România sunt 686 de companii al căror domeniu de activitate este fabricarea produselor lactate, companii care au o cifră de afaceri cumulată de peste 4,5 miliarde de lei (un miliard de euro), potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul Ministerului Finanţelor.

AFACERI DE LA ZERO