Retail&Agrobusiness

Finanţele împrumută cu 3,7 mld. lei Ministerul Agriculturii pentru a achita plăţile către fermieri

Finanţele împrumută cu 3,7 mld. lei Ministerul Agriculturii pentru a achita plăţile către fermieri

Autor: Liviu Iancu

07.01.2015, 16:44 276

Astfel, în şedinţa Executivului de miercuri a fost aprobată o hotărâre de guvern prin care se alocă Ministerului Agriculturii, cu titlu de împrumut, până la finele acestui an, suma de 3,7 miliarde de lei, în echivalent euro.

Suma pusă la dispoziţia Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va fi restituită până la data de 30 decembrie din fondurile rambursate de către Comisia Europeană pe baza declaraţiilor de cheltuieli transmise.

"Aplicarea măsurilor prevăzute de actul normativ va permite beneficiarilor plăţilor să-şi elaboreze propriul plan de afaceri, precum şi programul de dezvoltare pe termen scurt şi mediu, adaptate cerinţelor pieţei, în condiţiile evaluării nivelului sumelor ce urmează să le primească conform schemelor de plată", se arată într-un comunicat al MADR transmis MEDIAFAX.

De asemenea, până la sfârşitul lunii ianuarie 2015, se va promova un act normativ care va reglementa acordarea ajutorului naţional de tranziţie (TNA) pentru sectorul zootehnic, pentru bovine, ovine şi caprine, iar plata acestora se va realiza în cursul lunii februarie 2015.

Nivelul ajutoarelor naţionale tranzitorii pentru sectorul vegetal a fost aprobat prin hotărâre de guvern în data de 30 decembrie 2014, urmând ca plata efectivă să se realizeze după data de 15 ianuarie 2015.

AFACERI DE LA ZERO