Retail&Agrobusiness

Fostul ministru Ilan Laufer este cercetat în devalizarea Unirea Shopping Center

Ilan Laufer

Ilan Laufer

Autor: Mediafax

03.05.2019, 00:05 427

El este acuzat că ar fi sprijinit-o pe Carmen Adamescu în a scoate bani din companie,  producând pagube de peste 5 mil. euro.

Ilan Laufer, fostul ministru al mediului de afaceri şi „şef al PSD America“, a fost audiat joi de poliţişti în dosarul Unirea Shopping Center, el afirmând, la ieşirea de la Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice din IGPR, că se consideră total nevinovat.

„Am fost citat pentru prima dată astăzi. O să avem şi noi acces la mai multe date din dosar, după care o să putem să ne exprimăm. Este vorba de nişte relaţii comerciale dintre companii din 2009“, a explicat Ilan Laufer.

„Din punctul meu de vedere sunt nevinovat, complet nevinovat, mi se par ridicole aceste acuzaţii. (...) Sunt total nevinovat, vă spun cu mâna pe inimă.“

Întrebat de ce au durat atât de mult audierile, Laufer a spus că „atâta a durat şi atâta am aşteptat“. El nu s-a arătat afectat de acuzaţiile că i se impută sume de milioane de euro: „Nu este problema mea asta“.

De asemenea, întrebat dacă a adormit în timpul audierilor, fostul ministru a răspuns: „N-am adormit. Sunt obosit, că vin de pe drum“.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, nu au fost dispuse măsuri preventive după audierea sa.

Poliţiştii au efectuat, în cursul zilei de ieri percheziţii la două proprietăţi din Bucureşti şi Ilfov ale lui Ilan Laufer, în dosarul în care este bănuit pentru complicitate la gestiune frauduloasă şi de evaziune fiscală. Cauza în care au avut loc percheziţiile este cea în care Carmen Adamescu e acuzată de delapidarea Unirea Shopping Center, au precizat surse judiciare.

Potrivit aceloraşi surse, fostul ministru ar fi sprijinit-o pe Carmen Adamescu în administrarea bunurilor Unirea Shopping Center, producând pagube companiei de peste 5.800.000 de euro.

Cei care doreau să închirieze spaţii în Unirea, ar fi încheiat mai întâi contracte subsecvente cu societăţile administrate de Ilan Laufer, cu sume mari de bani. Ulterior, acesta i-ar fi ajutat să închirieze spaţiile în Unirea, la sume mici de bani. Banii astfel obţinuţi de Ilan ar fi fost transferaţi către patru societăţi din Cipru şi Elveţia, de unde erau ulterior retraşi, prin încheierea cu aceste firme a unor contracte fictive de consultanţă, comision şi intermediere.

Aceste sume, astfel obţinute, ar fi ajuns la Carmen Adamescu, spun aceleaşi surse.

De asemenea Laufer este cercetat şi pentru evaziune fiscală. Acesta, pentru a nu achita taxele şi impozitele pe profit pentru o societate pe care o administra, ar fi majorat cheltuielile, prin încheierea şi înregistrarea în evidenţa contabilă a unor contracte fictive de consultanţă, cu cele patru firme din Cipru şi Elveţia. Cheltuielile fictive se ridică la suma de 22 de milioane de lei.

.

 
 

Ilan Laufer

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO