Retail&Agrobusiness

Fraţii Micula încearcă să execute silit statul român cu popriri de conturi şi atac la sursele de bani ale statului

Fraţii Micula încearcă să execute silit statul român...

Autor: Andrei Cîrchelan

09.12.2014, 00:06 1613
Oamenii de afaceri Ioan şi Viorel Micula, care au câştigat în premieră despăgubiri de 376 milioane de lei (85 mil. euro) de la statul român în cadrul unui arbitraj internaţional, au lansat proceduri prin care încearcă să forţeze statul să plătească aceşti bani, prin popriri de conturi şi atac la sursele de bani ale statului.
 
Cei doi fraţi au câştigat după 8 ani procesul pe care l-au intentat statului român la curtea de arbitraj ICSID de la Washington pe motiv că le-au fost eliminate anumite facilităţi fiscale, având în vedere că ei au venit în România ca in­vestitori străini, din Suedia. Ei ceruseră 250 mil. dolari despăgubiri, dar le-au fost acordate 376 mil. lei (85 mil. euro), plus dobânzi.
 
Ulterior, surse din cadrul Ministerului Fi­nan­ţelor au precizat că suma câştigată de an­tre­pre­nori în proces va fi compensată cu da­toriile pe care le au aceştia la bugetul de stat. Euro­pean Food şi European Drinks, cele mai mari două companii din grupul creat de Ioan şi Viorel Micula, au avut anul trecut afaceri cu­mu­late de 660 mil. lei (150 mil. euro) şi datorii cumulate de 860 mil. lei (195 mil. euro).
 
„Legislaţia este clară că orice obligaţie decursă dintr-un astfel de proces trebuie achitată cu prioritate. Nu este o problemă a noastră cu statul, e o problemă a statului legată de tratatele la care a aderat“, a declarat pentru ZF Ioan Micula.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO